Kriminella poliser avslöjade i Honduras

Poliser i Honduras misstänks för att ha varit organiserade i ett nätverk som utfört mord, utpressningar, kidnappningar och narkotikabrott. Skandalen har lett till att landets regering avskedat flera polischefer och nu kan en omfattande utrensning av landets ökända poliskår vara på väg.

Honduras poliskår är allmänt betraktad som djupt involverad i kriminalitet. Den senaste polisskandalen är den största som avslöjats sedan slutet av 90-talet då den omfattande korruptionen inom kåren ledde till att polisens ledning överfördes från militära till civila myndigheter.

Den nationella människorättskommissionären Ramón Custodio har riktat en uppmaning till regeringen om att utlysa undantagstillstånd och att tillsätta oberoende utredare med uppgift att genomföra en akut genomgång av poliskåren.

Fackföreningsledare Daniel Durón säger dock att inte ens dessa åtgärder skulle vara tillräckliga.

- En utrensning inom kåren är inte tillräcklig, jag anser att vi är i behov av en helt ny poliskår.

Studentmord avsöjade poliserna

I samband med den senaste skandalen har inte bara flera polischefer avskedats, utan 176 vanliga poliser har dessutom gripits misstänkta för brott.

Skandalen nystades upp efter att två universitetsstudenter dödades av poliser den 22 oktober. De båda studenterna var på väg hem från en fest då de blev förföljda av två polisbilar som öppnade eld mot dem. En av de unga männen skadades och studenterna tvingades stanna sin bil. Poliserna ska därefter ha dödat studenterna och dumpat deras kroppar i en ravin i utkanten av Tegucigalpa.

Åtta poliser i huvudstaden är misstänkta för brottet, men fyra av dem lyckades rymma innan de greps, efter att deras polischef gett dem ledigt. De fyra andra misstänkta sitter dock gripna.

- Det vi bevittnar är ett kriminell nätverk som agerar inom poliskårens strukturer, och att fyra av de misstänkta lyckades fly får mig att tro att det handlar om ett försök att skydda mäktiga personer inom poliskåren, säger Sandra Ponce, chef för människorättsavdelningen vid landets riksåklagarämbete.

I ett annat fall rapporterade nyligen den lokala tidningen El Heraldo om att 300 maskingevär och mängder av ammunition stulits från ett militärt vapenlager i huvudstaden. Men trots att stölden upptäcktes rapporterades den aldrig.

Samma tidning har även avslöjat att det finns "kriminella karteller" på flera polisstationer i Tegucigalpa som bland annat begår mord, utpressningar, narkotikabrott och kidnappningar.

Inblandade i konflikten i Bajo Aguán

Polisledningen har efter detta meddelat att man kommer att konfiskera alla dokument vid de berörda polisstationerna och se till att få bort de "ruttna äpplena".

- Det är mer skrämmande att stöta på fem poliser än fem medlemmar i ett kriminellt ungdomsgäng, sade nyligen den tidigare polischefen María Luisa Borjas till den lokala tidningen La Tribuna.

Pressens avslöjande kommer strax efter att människorättsorganisationer anklagat landets poliskår för att ha mördat politiska aktivister i efterspelet till den statskupp som genomfördes i landet i juni 2009 och som ledde till att den dåvarande presidenten Manuel Zelaya störtades.

Landets poliskår anklagas också för att ha medverkat i det våld som rika jordägare i landets nordöstra region Bajo Aguán riktat mot de lokala småbönder som där ställt krav på att få egna jordrättigheter. För två månader sedan skickade Porfirio Lobos regering ett tusen poliser och soldater till regionen.

Nyligen beslutade kongressen i Honduras att upplösa polisens avdelning för interna utredningar. Utredningar ska i framtiden istället skötas av en ny oberoende myndighet.

Text: Thelma Mejía/IPS