Journalisten som försvann

Trots ständiga hot fortsatte journalisten Jaime Ayala Sulca att rapportera om försvinnanden och tortyr i Ayacucho under inbördeskriget i Peru. I dag, den 2 augusti är det 26 år sedan han försvann.

Jaime Ayala blev 22 år gammal. Tiden innan han försvann var han under bevakning och utsattes för många hot på grund av sina artiklar i tidningen La República. Texterna handlade om brott som begicks både av terroristorganisationen Sendero Luminoso och av militären.

- Även fast han blev hotad så fortsatte Jaime att rapportera om våldet i Huanta, säger Jaimes fru som sedan dagen han försvann har kämpat för att hitta kroppen.
 
Sista gången Jaime Ayala sågs var han på väg in till stadion i Huanta, utanför Ayacucho, för att anmäla ett övergrepp begått av militärgruppen Marina de Guerra. På den tiden var stadion en militärbas där Marina de Guerra höll till. I gryningen hade en grupp militärer tagit sig in med våld i hans mammas hem, misshandlat hans syskon och mordhotat familjen. De var ute efter Jaime, men han bodde i ett annat hus tillsammans med sin fru och son.

Veckan innan Jaimes försvinnande mördades sex frikyrkliga i samma område anklagade för att vara terrorister. Jaime tog tillfället i akt i samband med övergreppet på sin familj för att göra en granskning av militärbasen. Efter det sågs han aldrig igen.

Journalisten Emir Figueroa kände Jaime Ayala sedan barndomen och de blev sedan även kollegor.

- Det var som att förlora en bror. Jaime Ayalas försvinnande påverkade alla som arbetade med journalistik i det området. Man insåg att det kan hända och att det händer. Efter det var vi alla mycket mer försiktiga.

Jaime Ayalas fru söker fortfarande efter sin man och hoppas liksom många andra anhöriga att en dag kunna ställa de skyldiga inför rätta. 

Text och bild: Nadia Enedahl