Jordbävningen ledde till babyboom

Den kraftiga jordbävningen som skakade Chile den 27 februari i år har lett till ett ökat antal graviditeter. Hela 20 procent fler barn kommer att födas i de drabbade områdena den närmaste tiden, enligt information från landets mödravårdscentraler.

I kommunen Maule, som hör till en av de hårdast drabbade, är ökningen av antalet gravida över 200 procent jämfört med förra året, uppger den nationella tv-kanalen TVN.
Fenomenet att en katastrof leder till ett ökat antal graviditeter är dock inte unikt varken för den här jordbävningen eller för Chile. Enligt TVN skedde samma sak efter jordbävningen i den chilenska staden Valdivia på 60-talet, liksom efter terrordådet mot World Trade Center och jordbävningen på Haiti.
- Sex är en naturlig reaktion på rädsla, förklarar sociologen Pablo Díaz, i nyhetsinslaget om jordbävningsbäbisarna.
I samma inslag intervjuas flera höggravida kvinnor boendes på en stor camping för jordbävningsoffer i Concepción. En av dem, Dina Veloz, bekräftar sociologens teori:
- Det var inte planerat och inte väntat alls eller så, men tiden efter jordbävningen var man känslig och skärrad och behövde extra mycket närhet och kärlek, säger hon.

Text: Lisa Karlsson