De galna mödrarna har marscherat för sista gången

*Mödrarna på Plaza de Mayo gick igår sin sista vandring utanför presidentpalatset La Casa Rosada.*

La asociación Madres de Plaza de Mayo består av mödrar till de som försvann under militärdiktaturen och "det smutsiga kriget" mellan 1976 och 1983. De har under varje vecka i 25 års tid samlats på torget. De var de första att konfrontera den argentinska regimen och att kräva besked om deras barn som försvunnit.

Kvinnorna avfärdades av regimen som en samling galningar när de manifesterade för första gången i december 1981 – därav namnet De galna mödrarna. De galna mödrarnas manifestation har därefter blivit en internationell symbol för de mänskliga rättigheterna och för kampen mot förtryck och statsterror.

Ordförande för La asociación Madres de Plaza de Mayo, Hebe de Bonafini, sade under ett uttalande att anledningen till att de slutar med sin manifestation är att det inte längre finns fiender i La Casa Rosada - presidentpalatset.

Organisationen dedikerade sin sista marsch till de 30 000 desaparecidos – försvunna – men även till de ockuperade fabrikerna i landet som drivs av arbetarna själva efter att de lagts ned eller hotats av nedläggning.

Organisationen Abuelas de Plaza de Mayo, en annan organisation bestående av mödrar till de som försvann under militärdiktaturen, beklagar dock nyheten. Ordförande Estela Carlotto säger:
-Vi vet fortfarande inte var de 30 000 försvunna är och mördarna går fortfarande fria.

_Jessica Nilsson_