Correa hotar ställa in EU-förhandlingar

Eu:s nya direktiv för ¨papperslösa¨

Ecuadors president Rafael Correa hotar med att avbryta förhandlingarna om ett associeringsavtal med EU. Anledningen är de nya regler för papperslösa invandrare som kritiseras för att inskränka invandrares rättigheter.

– Varför ska vi prata med en union som försöker kriminalisera invandrare? Vi kommer knappast tala om handelsrelationer om mänskliga rättigheter får stryka på foten, sa president Correa i sitt direktsända radioprogram i helgen, där han också anklagade EU för dubbelmoral.

Det nyligen antagna återvändandedirektivet, som bland annat innebär att, att den som tagit sig illegalt till Europa kan hållas i förvar i upp till 18 månader, har väckt upprörda känslor i flera latinamerikanska länder. Det riskerar nu att grusa EUs förhoppningar om att ingå associeringsavtal med regionen.

Migrationen från Ecuador till EU är omfattande. Drygt en och en halv miljon latinamerikaner lever idag i Spanien och av dem utgör ecuadorianerna den största gruppen trots att Ecuador är ett litet land. Många av ecuadorianerna saknar uppehållstillstånd. Den spanska regeringen har hävdat att återvändandedirektivet inte kommer att påverka de ecuadorianska invandrarna, men rättigheterna för den gruppen är en känslig fråga och förhandlingarna med EU om associeringsavtalen innebär en möjlighet att utöva påtryckningar mot unionen.

Rafael Correa, som står på tur för ordförandeskapet inom den Andinska Gemenskapen, meddelade att han kommer att se över möjligheten att ställa in förhandlingarna tillsammans med de andra medlemsländerna.

– Nu räcker det, så som de trampar på oss och förödmjukar oss, sa han i radioprogrammet.

Även Bolivias president Evo Morales har ifrågasatt varför den fria rörligheten bara ska gälla varor och inte människor. Ecuador har redan innan ställt sig skeptisk till avtalet vars frihandelsregler kan komma att slå ut produkter på den lokala marknaden och hota småböndernas uppehälle. Både Peru och Colombia är dock mycket positivt inställda till ett avtal med EU.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *