Hård kritik mot FN-beslut att förvägra haitiska koleraoffer skadestånd

Fler än 7 500 människor har avlidit i en koleraepidemi i Haiti som enligt flera undersökningar spreds till landet av nepalesiska FN-soldater. Anhöriga till de döda har begärt skadestånd av FN, men i slutet av förra veckan kom beskedet att de blir utan ersättning.

I torsdags meddelade FN:s talesperson Martin Nesirky att representanterna för Haitis koleraoffer fått beskedet att deras skadeståndskrav inte är giltiga på grund av en klausul som ger FN immunitet. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uppgavs ha meddelat beslutet till Haitis president Michel Martelly tidigare i veckan.

- Detta beslut är verkligen skandalöst, säger Michael Ratner, från organisationen Centre for Constitutional Rights, till IPS.

Ratner, som även föreläser om mänskliga rättigheter vid Columbia-universitetet, är mycket kritisk till att FN "inte lyfter ett finger" för att ersätta människor som drabbats av en stor epidemi som förorsakats av dess egen personal.

- Men när det handlar om haitier tycks det som om ingen bryr sig. Jag menar att generalsekreterare Ban Ki-moon kunde ha upphävt FN:s påstådda immunitet, men uppenbarligen valde han att inte göra det, säger Raftner.

Hyser hopp om politiska påtryckningar

Samtidigt tror Raftner att de haitiska skadeståndskraven till sist kommer att hörsammas - även om det nu kommer att ta längre tid.

Mark Weisbrot, vid Washington-baserade Center for Economic and Policy Research, påpekar samtidigt att ansvaret vilar hos hela "det internationella samfundet", som skickade de fredsbevarande styrkorna till Haiti.

- Om de vill reda ut det som de har ställt till med så kan detta göras. Och det kommer att göras, om de politiska påtryckningarna blir tillräckligt starka, säger han.

Över en halv miljon människor har insjuknat i den koleraepidemi som bröt ut i Haiti i oktober 2010 och fler än 7 500 människor har avlidit. Ursprunget till sjukdomen har spårats till nepalesiska soldater inom FN:s fredsbevarande styrka Minustah.

Säkra bevis finns

Anhöriga till personer som avlidit i sjukdomen begärde runt 600 000 kronor i skadestånd för varje dödsoffer.

Enligt Weisbrot finns det tydliga bevis för att det var FN:s soldater som förde sjukdomen till Haiti, bevis som han menar tveklöst skulle godtas av amerikanska domstolar.

- Om det här handlade om ett privat företag som kunde stämmas i en amerikansk domstol så råder det inget tvivel om att företaget skulle dömas till betala hundratals miljoner, om inte miljardtals, dollar i skadestånd, säger han.

Text: Thalif Deen/IPS