"Handeln med vapen mindre reglerad än handeln med bananer"

Att det saknas internationell kontroll av handeln med konventionella vapen är "en skandal". Det framhåller en koalition av organisationer som vill se att ett internationellt vapenhandelsavtal mellan alla världens stater bli verklighet.

- Handeln med bananer är under större kontroll än handeln med konventionella vapen. Enligt oss är det en verklig skandal eftersom stater kan göra vad de vill utan att ta hänsyn till hur det påverkar civilbefolkningar, säger Zobel Behalal, som arbetar med opinionsbildning på den franska katolska organisationen CCFD-Terre Solidare.

Regeringsrepresentanter möts nästa vecka i New York för att diskutera ett internationellt vapenhandelsavtal inom FN. CCDF har tillsammans med Amnesty International och biståndsorganisationen Oxfam med flera andra organisationer uppmanat mötet att inte låta förslaget urvattnas.

Sedan 2003 har organisationerna krävt en internationell kontroll av handeln med konventionella vapen och i juli i år hålls en FN-konferens där ett internationellt avtal ska diskuteras. I december 2006 antogs en resolution i FN:s generalförsamling för ett juridiskt bindande avtal om kontroll av vapenhandeln - både vad gäller import, export och leveranser.

Biståndsorganisationen Oxfam poängterar att överenskommelsen måste komma till stånd utan att man tar hänsyn till staters kommersiella intressen. Enligt uppgifter från människorättsorganisationen Amnesty International faller cirka 300 000 människor offer för konventionella vapen utanför konfliktområden varje år.

I krigsområden är 80 procent av offren civila och väpnade konflikter har för närvarande drivit cirka 26 miljoner människor på flykt.

"Kritik sedan flera år"

Amnesty International framhåller att bristen på kontroll av vapenhandeln förvärrat situationen i inbördeskrigen i Libyen, Syrien och Sudan. Enligt Amnesty har Sudan köpt vapen från ett antal länder trots FN:s vapenembargo mot Sudan.

- Länder som Vitryssland, Kina och Ryssland har sålt vapen till Sudan och måste ha varit medvetna om att vapnen skulle användas i massakrer av civila i Darfur. Vi har kritiserat det här i flera år, säger Aymeric Elluin, från Amnesty International i Frankrike.

Elluin tillägger att många länder bär ett ansvar för att ha sålt vapen till diktatoriska regimer. Frankrike sålde vapen till Muammar Gaddafis regim och senare även till de libyska rebellerna. Strax innan upproret inleddes i Syrien sålde ett 20-tal stater vapen till regimen. Mellan 2005 och 2009 sålde Frankrike krigsmateriel till Syrien till ett värde av motsvarande elva miljoner kronor, uppger människorättsorganisationer.

De permanenta medlemmarna av FN:s säkerhetsråd - Kina, USA, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA - står tillsammans för 88 procent av den totala exporten av konventionella vapen i världen, och USA är världens största vapenexportör, enligt en rapport från den internationella anti-vapen-lobbygruppen Control Arms Campaign.

Text: A.D.McKenzie/IPS