Gruvtillstånd drogs in efter protester

Efter en veckas protester drog energi- och gruvministeriet i Peru in tillståndet till efterforskningar av mineralfyndigheter, för gruvföretaget Chancadora Centauro, i turistparadiset Huaraz.
I konflikten skadades tolv personer och en demonstrant dog.

Det peruanska gruvföretaget Chancadora Centauro fick i början av december tillstånd från regeringen att påbörja sina efterforskningar om mineralfyndigheter i regionen Ancash Peru. Något som ledde till protester bland befolkningen i Huaraz, med flera dagars strejk, demonstrationer, förstörda offentliga byggnader och blockerade vägar.

Organisationer i området hade stora farhågor att utforskningen skulle ta plats mindre än en kilometer från sjön Conococha, vilket vid eventuella utvinningar skulle kunna leda till föroreningar av sjön. Istället har organisationerna krävt att området ska förklaras fritt från gruvnäring.

När regeringen den femte december gav ett tillstånd för utforskningar var protesterna därmed ett faktum.

Regeringen ansåg att protesterna var överdrivna då utforskningen endast var i ett inledande skede och att det därefter krävs flera miljöstudier innan gruvutvinning påbörjas.

Informationen otillräcklig 

Magdiel Carrión, ordförande i organisationen CONACAMI (Nationella konfederationen för peruanska byar drabbade av gruvindustrin), menar dock att innan utforskningar börjar så bör det göras en studie om gruvutvinning över huvud taget är lämplig för området. Likaså pekar han på bristen på information till allmänheten.

- Människor har rätt att veta vad som händer inom deras territorier, efter att de har fått ta del av all väsentlig information bör de tillfrågas om de godkänner att företaget påbörjar sin verksamhet, säger han.

Den peruanska organisationen Cooperacción gav nyligen ut sin sjunde informationsbroschyr om konflikter som är relaterade till gruvindustrin i Peru. Gruvkoncessionerna har ökat markant under de senaste åren i Peru och överstiger nu 21 miljoner hektar i landet. I samband med detta har konflikterna som relateras till gruvindustrin ökat. José de Echave, direktör för Cooperacción, säger till tidningen La República att den peruanska staten inte tar sitt ansvar gentemot befolkningen när det gäller gruvnäringen i landet.

Text och foto: Kim Moberger