Gruvarbetare “rekommenderas” att inte prata med pressen

Gruvarbetare vittnar om att de stängdes in nakna i en liten cell. "Vi åt och sov mitt bland avföringen", uppger Rolando Andino, en av de tolv gruvarbatare som under tisdagen återvände till sitt hem i Santo Domingo.

De tolv gruvarbetarna som i februari anhållits efter protester mot det transnationella gruvbolaget B2Gold och deras aktiviteter återvände under tisdagen till sina hem i Santo Domingo, Chontales. Efter att spenderat över en månad i cellerna på Rättshjälpsmyndighetens fängelse El Chipote mottog de sin husarrest och kunde återförenas med sina anhöriga.

B2Gold har tagit tillbaka sina anklagelser och lämnat över arbetet till åklagarmyndigheten som ska hålla domstolsförhandlingarna den 25 april. Gruvarbetarna har släppts under stränga villkor och fick skriva under på att uppfylla föreläggandet av husarrest. De kan inte synas på offentliga platser, och de kan inte lämna Santo Domingo utan en lokal domares tillstånd. Dessutom ska de infinna sig inför domstolen i Santo Domingo var femtonde dag.

Tidningen Confidencial uppger att de under tisdagen besökte Santo Domingo och sökte upp gruvarbetarna, men att de nekade till intervjuer på grund av rädslan för möjliga konsekvenser. Rolando Andino var den enda av gruvarbetarna att bryta tystnaden och uppger att fångarna utsattes för övergrepp i häktet.

- Den första dagen som de tog med oss till El Chipote tog de av oss kläderna och tvingade oss att göra knäböj. Det var som om gud kastade ut oss från världen. De trängde in oss i en cell och höll oss där i sju dagar, sovandes utan kläder och med överfulla toaletter. Omständigheterna var fruktansvärda. Vi slutade att äta eftersom magarna inte klarade det, rapporterade Andino.

Reaktionen från fängelset är än så länge avvaktande i väntan på en internutredning. Polischefen Aminta Granera kommenterade anklagelserna om missförhållanden och tortyr i fängelset med:

- Det är möjligt, att de klagar. Det kommer internutredningen att visa.

Text: Julia Andén, infopraktikant Svalorna Latinamerika