Gängtatueringar - inget måste i Nicaragua

Gängtatueringar existerar i Nicaragua, men liksom gängkulturen i helhet är förekomsten betydligt mindre än i grannländerna. Mycket tack vare ett lyckat förebyggande arbete från polisens sida.

Diverse amerikanska filmer och fängelsedokumentärer har gett oss en bild av den typiskt latinamerikanska gängmedlemmen, en man i 25-35-årsåldern med tatueringar precis överallt. Religiösa budskap och levnadsord i "chicanoskrift" varvat med jungfru Maria och Jesus i olika poser dominerar vanligtvis såväl armar och ben som överkropp och ansikte.
Denna bild är inte bara sann i USA. Runtom i Centralamerika har gängen mycket makt och starkt inflytande. El Salvador, Honduras och Guatemala är till exempel starka fästen för 18th Street och MS13, två av de farligaste gängen i världen, som båda startades i Los Angeles men som nu finns i flera länder. Medlemmarna är tungt kriminella och ännu tyngre tatuerade. I Nicaragua, däremot, är det annorlunda.
- 18th Street och MS13 finns överhuvudtaget inte här och polisen har faktiskt gjort ett bra jobb med att förebygga gängaktiviteter, säger Cristian Javier Mejía Rodriquez, en före detta gängmedlem som numera jobbar med ungdomar i organisationen Red de Jóvenes (Ungdomsnätverket). De har ordnat aktiviteter åt ungdomar i fattigare stadsdelar, hjälpt dem skaffa jobb och så vidare.

Klo på bröstet 

Poisonklotter i Oscar Gamez-området i Estelí.: Cristian Javier Mejía RodriquezSjälv tillhörde Cristian Poison, ett gäng i Estelí som gick från att vara en grupp killar i stadsdelen Oscar Gamez som gillade att spela fotboll till det fjärde farligaste gänget i Nicaragua, enligt Cristian själv.
- Det var som värst mellan 2002 och 2005, och det var då jag var med. Det fanns hur många gäng som helst här och vi brukade göra upp var som helst och när som helst, berättar han.

Vi sitter på Red de Jóvenes kontor, en liten skrubb med ett par bokhyllor, ett skrivbord, en whiteboard och en inte alltför modern dator, inne på Casa Cultura i Estelí. Cristian pratar intensivt om sitt liv under dessa år medan jag noterar hans kroppsbläck. Strax nedanför hans högra tröjärm anas en tribaltatuering och längre ned på armen en liten sol. Inga gängtatueringar dock. Klon som symboliserar Poison saknas på hans kropp.
- Vanligtvis har man den mitt på bröstet, berättar han och pekar med båda händer på området rakt nedanför hakan. Men jag ville inte ha en eftersom det hade kunnat innebära problem med polisen. Tatueringen är det första de kollar efter.

Poisons gängtatuering.: Cristian Javier Mejía Rodriquez 

Hans val var inte ovanligt i gängsammanhang, då tatueringarna här inte är lika symboliska som i grannländerna, men han var ändå i minoritet.
- De flesta av medlemmarna i Poison har tatueringar, men de har inte samma starka betydelse som i till exempel El Salvador. Där är gängen betydligt mer organiserade och territoriella. Här i Nicaragua har tatueringarna mer en intern betydelse. Det är en känsla av makt, att man är en hjälte och att folk och polis vet att man är gängmedlem.

Influens utifrån 

Dorian Serpa, som driver en av Nicaraguas få customstudior, AK47 i Managua, håller med om att symbolismen i jämförelse är betydligt svagare hos nicaraguanska gäng.
- Gängtatueringar existerar, men framförallt på grund av påverkan utifrån. Tatueringar relaterade till 18th Street och MS13 är till exempel väldigt populära bland tonåringar, men det är inte som i El Salvador och Guatemala. De här gängen finns inte här, men i några av de värsta områdena i landet, som Dimitrov och Reparto Schick i Managua, finns det gäng med egna tatueringsstilar. Samtidigt är det väldigt blandat, så man kan inte säga att en tatuering tillhör en och samma grupp.  Gängtatuering i Estelí.: Cristian Javier Mejía Rodriquez

Trots att kulturen kring gängtatueringar inte är så stor i Nicaragua är det fortfarande ett av dessa länder där kroppskonst avsevärt kan försvåra din vardagliga situation.
- Numera har alla sorters människor tatueringar här, men de kan oftast dölja dem. Du kan till exempel fortfarande inte få jobb i en mataffär om du har synliga tatueringar. För att attityden ska ändras måste vi få människor att sluta säga "placa" eller "placaso", som är benämningarna för gängrelaterade tatueringar i Mexiko och Kalifornien, och säga tatuering istället.
Vill man verkligen se ordentliga gängtatueringar finns det, enligt Dorian, ett betydligt mindre farligt ställe att besöka än gängens respektive stadsdelar.
- Många människor som jobbar inom kundtjänst är tungt tatuerade. Det är ofta människor som kommer tillbaka till Nicaragua efter att ha suttit i fängelse i USA och sedan blivit utvisade, och då är det där bland de enda jobb de kan få.

Text: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh och Cristian Javier Mejía Rodriquez

Fotnot: Texten har även publicerats på Svalorna Latinamerikas hemsida.