Hon vågade stå upp mot polisen

*Det var den 18 januari 2006 som Juana Méndez Rodríguez, en 44-årig 11 barns mor, våldtogs av polisen i häktet i Santa Maria Nebaj, i nordvästra Guatemala. Juana Méndez Rodríguez vägrade dock att vara tyst och över två år senare dömdes den anklagade polisen till 20 års fängelse.*

75 procent av kvinnor i häkte och fängelse har utsatts för våld. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra: Malin Stråle

I september 2005 kom poliserna plötsligt hem till Juana Méndez hus i en by utanför Nebaj, där hon bodde med man och 11 barn. Juana Méndez anklagades för att odla marijuana, trots att odlingarna de syftade på låg på en angränsande mark som inte tillhörde henne. På grund av domare befann sig på semester fördes hon mellan olika distrikt innan hennes fall togs upp av domstolen i Santa Cruz del Quiché den 17 januari 2006. Transporten dit drog ut på tiden och Juana Méndez kom för sent fram för att domaren skulle kunna ta emot henne den dagen. Hon placerades då i häkte på polisstationen i Santa Maria Nebaj, en intilliggande stad. På polisstationen fanns bara två celler, båda fulla med häktade män. Juana Méndez tvingades därför sitta fastlåst på en stol utanför cellerna i sex timmar innan hon sent på kvällen visades in i kommissariens rum, där en madrass fanns utlagd för att hon skulle kunna sova.

*Våldtagen*
Under kvällen gick flera av poliserna ut för att dricka några öl, och några av dem för att göra den obligatoriska nattliga rundan genom staden. Under morgontimmarna kom en av poliserna in i rummet där Juana Méndez sov och började våldföra sig på henne genom att röra vid hennes könsorgan och bröst samtidigt som han förolämpade henne. Han tvingade henne också att naken gå genom häktet, förbi cellerna där de manliga fångarna satt, för att tvätta sig i tvätthon som stod bredvid cellerna. Alltmedan fångarna skrattade och ropade okvädningsord efter henne. Plötsligt återvände polisen Antonio Rutilio Matías López från sin kvällsrunda i byn och för att ta över befälet över stationen. När han gick in i rummet och upptäckte polisen som förgrep sig på Juana Méndez stoppade han inte honom utan övertog polisens plats och våldtog henne. Medan Juana Méndez våldtogs kom ytterligare en polis in på stationen och upptäckte vad som pågick. När han protesterade hotades han till tystnad. Efter att Rutilio Matías våldtagit Juana Méndez återkom den förste polisen som sen fortsatte vidröra henne sexuellt och förolämpa henne grovt. På morgonen tvingades hon än en gång tvätta sig offentligt.

*Vägrade vara tyst*
Då Juana Méndez nästa dag presenterades framför domstolen för att påbörja rättegången mot henne gjorde hon något som ingen av poliserna hade räknat med. Hon berättade vad som hade hänt under natten. I och med detta startade hon en process som skulle engagera stora delar av den guatemalanska kvinno- och människorättsrörelsen, liksom utländska organisationer, men också innebära stora påfrestningar för henne själv och hot mot de som hjälpte henne.

- Det krävs en mycket stark kvinna för att göra det som Juana Méndez har gjort, att stå upp mot polisen och hela den kvinnoförtryckande kultur som finns i Guatemala, säger Nydia María Corzantes Arévalo på Institutet för jämförande studier i kriminologi, som stöttade Juana Méndez under rättegången. Hon ville helt enkelt inte att samma sak skulle hända någon annan kvinna.

- År 2003 gjorde vi en studie av landets största kvinnofängelse. Det visade att 99% av kvinnorna utsatts för någon form av övergrepp när de suttit häktade eller fängslade, och 75% av sexuella övergrepp. Juana Méndez är unik för hon vågade säga ifrån.

*Förövaren flydde*
Rutilio Matías blev efter våldtäkten avskedad från sitt jobb av polisens disciplinnämnd. Efter avskedandet flydde Rutilio Matías för att undvika en domstolsrättegång. Tack vare både nationell och internationell efterlysning fortsatte dock sökandet efter honom och man lyckades till slut gripa honom.

Trots en dåligt utförd gynekologisk undersökning och tack vare vittnesmål från bland annat den hotade polisen, lyckades advokaterna övertyga domarna om att Antonio Rutilio Matías López våldtagit Juana Méndez. Han dömdes därför den 16 april till 20 års fängelse.

*Prejudicerande fall*

- Det har varit en lång och tuff process, berättar Nydia Corzantes Arévalo. Alla vi som stått på Juana Méndez sida har hotats och förföljts. De har skjutit mot oss, de har rånat oss, de har hotat våra familjer. Men det visar också på de maktstrukturer som Juana Méndez har satt sig upp mot. Genom att vägra vara tyst har hon lyckats visa på ett systematiskt förtryck som finns inom polisen och inom många andra institutioner.

Den som har lidit mest är dock Juana Méndez själv. Sexuellt våld är fortfarande tabubelagt i Guatemala och det har varit svårt för familjen och byn att acceptera hennes kamp.

- Hennes man fick flera gånger höra att han måste lämna henne, att hon var en förbrukad kvinna. Hennes barn anklagade henne för att ha övergett dem när hon var i Guatemala för rättegången. Vi hade flera möten med by-ledarna för att förklara vad som hänt och de äldsta barnen fick följa med till rättegången för att se vad hon gick igenom. Till slut så vände det och folket i byn och familjen stöttar nu henne. Många av kvinnorna ser henne nu som något av en auktoritet och vänder sig till henne med problem. Fortfarande pratar man dock inte om det som hänt som sexuellt övergrepp utan som att polisen kränkts hennes rättigheter.

*Inte över än*
Processen är fortfarande inte helt över. Antonio Rutilio Matías López advokater överklagade domen och lyckades få ner straffet till 10 år. Åklagaren och Juana Méndez har i sin tur överklagat till Högsta domstolen som i maj kommer att avgöra om straffet förblir 10 år eller höjs igen till 20. Juana Méndez och hennes advokater funderar också på att kräva polisen och staten på skadestånd, något som inte utdöms automatiskt. Det faktum att en polis döms för övergrepp i tjänsten ses dock som en enorm framgång och man har redan nu sett effekterna då fler vågat anmäla övergrepp.

_Malin Stråle_