Bananas!* visades i Nicaragua

Fredrik Gertten återvände i oktober till den plats där hans film Bananas tar sin början. För första gången fick bananarbetarna i Chinandega se filmen som skildrar rättsprocessen mot Dole, bananföretaget som använde det livsfarliga bekämpningsmedlet Nemagon.

Sedan filmen Bananas spelades in har mycket hänt. Rättsprocessen som bananarbetarna vinner i filmen underkändes senare av domaren. Dole stämde Fredrik Gertten för förtal men lade ner åtalet när det fick internationell uppmärksamhet. Vittnen har trätt fram och berättat att de mot betalning vittnat till Doles fördel. I oktober i år återvände Fredrik Gertten till Chinandega för att visa sin film för dem den handlar om, nämligen de bananarbetare som fortfarande lever efter att under 70- och 80-talet ha utsatts för bekämpningsmedlet Nemagon. Latinamerika.nu var på plats i Chinandegas kulturhus och fick en pratstund med Fredrik Gertten.

Varför är det viktigt att visa den här filmen i Nicaragua?

- I de flesta dokumentärprojekt så ingår det att filmen måste fungera för dem som är med i den. För mig är det moraliskt och etiskt viktigt att ge tillbaka och visa att det de gav till mig har jag använt till något värdefullt. Det var känslomässigt viktigt att kunna ge tillbaka.

Vad kände du att du fick för reaktioner på filmen?

- Problemet är ju att de på något sätt får en bekräftelse genom filmen att de tillhör förlorarna. De fick genom filmen uppleva hur det finns hopp och hur det fanns möjligheter men nu är möjligheterna så mycket mindre. Det är ganska deprimerande för det är en massa människor som efter filmen kommer fram och visar sina skador. De berättar ju för att de vill ha hjälp, men det är inte så lätt att ge den hjälpen.

Vilka är dina reaktioner på mutskandalerna som uppmärksammats efter filmen?

- Doles framgångar i domstolen är grundade på många anomyma vittnen, redan det är ju problematiskt. Det är ju väldigt svårt att göra en oberoende granskning av de här vittnena. Nu har det kommit fram att flera av de här vittnena tillhör en arbetargruppering som förhandlat direkt med Dole utan amerikanska advokters hjälp. De har ett direkt intresse av att de amerikanska advokaterna misslyckas. Dole har använt sig av en spricka inom bananarbetarrörelsen. Det är klassisk, smutsig latinamerikansk politik, men väldigt framgångsrik.

Efter ditt arbete med filmen så har rättsprocessen fortsatt. Kan du berätta lite kort om det?

- När vi blev stämda så var det advokaten Steve Condy som tittade på fallet. Sedan fick han inte företräda oss för vårt försäkringsbolag. Men så sa han att då vill jag försvara arbetarna. Han gjorde det helt ideellt, eftersom han ansåg att det låg en stor orättvisa i hur företaget agerat. Redan tidigt sa han till mig att vi inte kommer att vinna men att han ändå skulle göra det. Det blev också precis som han sa, eftersom Dole vann överklaganderundan i juni. Ingen av arbetarna kommer att få en enda krona. Men han har nu överklagat till en högre domstol så det här ärendet kommer att rulla vidare. Just för Dole är det här oväntat, de hade ju just krossat allt motstånd. Det lustiga är att det inte hade hänt om de inte stämt oss. Det känns lite kul att vi är med och sätter lite krokben för Dole.

När kommer vi slutligen att se ett avgörande i det här fallet?

- Steve Condy tror att det är högst troligt att alla målsägande hinner dö innan det kommer något avgörande. Två av sex i Tevez-fallet (fallet i filmen red. anm.) har hunnit dö. Det här är ett brott som begicks på 1970-talet och här blir man inte så gammal. Många av de som jobbat på plantagerna dör i njursjukdomar. Det är också viktigt att diskutera hur dagens bananarbetare har det. Faktum är att en tredjedel av dagens produktionskostnader utgörs av kemikalier. Det får naturligtvis en väldigt stark effekt för dem som jobbar med bananerna. I detta sammanhang är det viktigt att vi som konsumenter går in och ställer krav. Om man ska köpa bananer över huvud taget så är de ju fair trade man ska stödja. Man ska trycka på och fråga sin lokala butiksägare hur bananerna är odlade.

Vet du vad kemikalierna innehåller idag?

- Det finns undersökningar som visar att det som används idag också är väldigt illa. Under filmvisningen, precis i början av filmen, var det väldigt mycket flygplan i luften som var ute och besprutade fälten. Just flygbesprutning är det billigaste sättet att få ut kemikalier på. Men det är extremt oprecist och människor bor väldigt nära plantagerna så det påverkar ju dricksvattnet. De här uppgifterna går rakt in i människornas liv. Det är en fruktansvärt omoralisk hantering. Det handlar inte bara om att vi som konsumenter ska ta ställning utan det handlar också om att vi ska pressa återförsäljarna. Bananer utgör 1 procent av omsättningen i en vanlig ICA-butik. Det utgör ungefär 10-12 procent av frukt och grönt. Bananer är en av det mest lönsamma produkterna i en svensk butik. Det är ungefär fyra transnationella bolag som ägnar sig åt prisdumpning och gör att bananer ibland kostar runt 13 kronor per kilo. Det priset betalar bananarbetarna med sina extremt låga löner och sina kroppar. Jag tycker att nu då vi vet lite mer ska vi använda den här kunskapen till att pressa de stora matkedjorna ICA, Lidl, Axfood och allt vad de heter.

Text och Foto: Andreas Lång och David Rosenberg

Röster från Latinamerika