Färgglad protest mot abortlagen

Skanderande rop, karnevalmusik - och ösregn. Hundratals demonstranter från hela landet trotsade vädret i Managua under tisdagens manifestation mot abortlagen.

– Abort, ja, abort, nej - det bestämmer jag!

Demonstranternas rop och skallror överröstar trafiken vid rondellen Jean Paul Genie i Managua. För en halvtimme sedan, när demonstrationen mot abortlagen skulle starta, var här helt tomt. Men nu har hundratals personer från olika kvinnorättsorganisationer anlänt i utsmyckade bussar och flakbilar.

– Vädret försenar, säger Patricia Orozco som koordinerar manifestationen.
 ”Kampanjen den 28 september för avkriminalisering av abort” förs på olika ställen i Latinamerika och Karibien just i dag, den 28 september. Nicaragua har en av världens hårdaste abortlagar, och här fokuserar demonstranterna främst på att kräva att den så kallade terapeutiska aborten ska bli laglig igen, berättar Patricia Orozco.

– För fyra år sedan kriminaliserades den terapeutiska aborten, och sedan dess kämpar vi mot det.

Ökad mödradödlighet

Jaeson Montano deltog från kvinnokollektivet 8 mars ungdomsnätverk.: Hanna NavierAbortlagen har tre allvarliga konsekvenser, enligt Patricia Orozco.

– För det första tar unga tjejer livet av sig i större utsträckning. För det andra har mödradödligheten ökat. För det tredje är våldtagna kvinnor, och andra kvinnor som vill göra abort, i händerna på skrupelfria människor som gör olagliga aborter. 

Tatiana Perez, 19 år, demonstrerar mot abortlagen för första gången. Hon tror att många är felinformerade om vad abort egentligen innebär.

– Det var mycket jag själv inte kände till, och om jag inte hade fått den kunskap jag har nu så hade jag inte varit här i dag.

Trotsar regnet

Demonstrationen kör i karavan genom staden, till parken Las Madres. Där tilltar regnet och blåsten, men Patricia Orozco tar bestämt mikrofonen och leder en entusiastisk skara demonstranter genom tal, danser och teateruppträdanden. Hon är nöjd med uppslutningen. 

– Vi trotsar regnet och går ut på gatorna för att visa vår rätt att bestämma.

Banderollerna är fyllda av argument för rättigheter och självbestämmande. Demonstranterna kämpar dock i motvind – både på scenen och mot landets politiker. När lagen mot terapeutisk abort stiftades röstade en enda parlamentariker emot. Hon – Monica Baltodano - har nu lagt ett lagförslag för att häva förbudet, berättar Patricia Orozco.

– Vi hoppas att förslaget ska diskuteras innan valet nästa år.Regnet öste ned på demonstranterna under kampanjen 28 september mot abortlagen.: Hanna Navier

Det kommer alltid att finnas kvinnor som behöver göra abort, säger Maria José Rivera från Managua, kvinnokollektivet 8 mars.: Hanna NavierText: Hanna Navier och Balder Klett Sarmentero
Foto: Hanna Navier

Kommentarer