Protesterna i Brasilien

Protesterna i São Paulo: "Ett ljus i slutet av tunneln"

Brasiliens utveckling under de senaste tio åren har varit mer "kvantitativ än kvalitativ." Det ser fint ut i statistiken, men det fattas investeringar i mänsklig, inte materiell, utveckling och deltagande i samhället. Detta glapp ligger bakom de folkliga protesterna i Brasilien de senaste veckorna, förklarar sociologen Sam Thiago Pereira Borges och filosofen Maria Eveline Ramalho Ribeiro från det delstatliga respektive federala universitetet i Paraíba. 

Protesterna ger politiska resultat

Som ett positivt svar på de folkliga protesterna röstade den brasilianska kongressen på tisdagen nej till grundlagstillägget PEC 37 som skulle ha fråntagit åklagarmyndigheterna rätten till oberoende brottsutredningar. Även den federala regeringen har presenterat ett åtgärdspaket för att tillmötesgå protestanternas krav.

De sociala protesterna i Brasilien fortsätter

Biljettpriserna på kollektivtrafiken kommer inte att höjas, och i flera delstatshuvudstäder sänks de, meddelade kommunledningar runt om i Brasilien på onsdagen. Trots detta deltog över en miljon människor runt om i landet på torsdagen i de största folkliga manifestationerna på mer än 25 år.

Starka sociala protester i Brasilien

Det som i förra veckan började som protester mot höjda busspriser i São Paulo håller på att utvecklas till något mycket större: en typ "arabisk vår" i Brasilien. På måndagskvällen planeras nya demonstrationer med minst 230 000 personer i São Paulo.

Prenumerera på Protesterna i Brasilien