Presidentvalet i Honduras 2013

Utmanande tid för Honduras nyvalde president Hernandez

Tuffa politiska och ekonomiska utmaningar väntar Honduras nyvalda president Juan Orlando Hernandez. Hans konservativa parti Nacional har vunnit sitt andra presidentval i rad, men får inte egen majoritet i parlamentet - och det nya vänsterpartiet Libre har förändrat landets politiska karta.

Spänt läge efter valet i Honduras

Förhoppningen var att det val som nyligen hölls i Honduras skulle leda till ett mer stabilt politiskt läge i det fattiga landet. Så blev det inte. Den president som förklarats som vinnare fick bara knappa 39 procent av rösterna - och anklagas dessutom för att ha vunnit genom valfusk. Den konservative kandidaten Juan Orlando Hernández fick 38,7 procent av rösterna och har förklarats som vinnare i det val som hölls den 24 november. Detta medan hans motståndare, vänsterkandidaten Xiomara Castro, enligt det officiella valresultatet fick 28,7 procent.

Våldet i fokus under valet i Honduras

I söndags hölls presidentval i Honduras, och allt talar nu för att det styrande konservativa partiets kandidat Juan Orlando Hernández går segrande ur striden. Han har lovat att fortsätta partiets hårda linje för att bekämpa våldsbrottsligheten i landet, som är världens mest våldsdrabbade. På onsdagsmorgonen hade två tredjedelar av rösterna från söndagens presidentval räknats, och enligt BBC har Honduras valmyndighet meddelat att den konservative kandidaten Juan Orlando Hernández nu har en ointaglig ledning gentemot vänsterkandidaten Xiomara Castro.

Omstritt valresultat i Honduras

Med endast en fjärdedel av rösterna räknade utropade både vänsterns och högerns toppkandidat sig till vinnare i söndagens presidentval. Nu väntar alla på det officiella slutresultatet för att veta vad som händer härnäst. De senaste officiella siffrorna utgivna av Valmyndigheten TSE visar på tendensen att konservative Juan Orlando Hernandez går mot en seger med drygt 34,2 procent av rösterna, mot vänsterliberala Xiomara Castros 28,8 procent, när 67 procent av rösterna räknats.

Xiomara Castro får oväntat stöd

Inför det stundande presidentvalet i Honduras den 24 november får vänsterns kandidat Xiomara Castro oväntat stöd. Adolfo Facussé, som tillhör Honduras mest inflytelserikaste familj, säger att han stöder Xiomara Castro. - Den nuvarande regeringen har inneburit en ekonomisk katastrof för oss företagare, sa han till nyhetsbyrån AP den 11 november.

Ungdomar måltavlor för skrämselkampanj

Med bara tre månader kvar till presidentvalet uttalar den politiska oppositionen i Honduras stor oro för den senaste tidens övergrepp och attacker mot politiskt engagerade ungdomar i landet.

Prenumerera på Presidentvalet i Honduras 2013