Presidentvalet i Ecuador 2013

Correa omvald som president i Ecuador

När valurnorna stängde klockan 17 på söndagen kunde Ecuadors sittande president, Rafael Correa, pusta ut. De preliminära siffrorna visade att 57 procent av Ecuadors befolkning vill se Correa styra landet ytterligare en mandatperiod. Efter valtal från presidentpalatset och efterföljande presskonferens mötte Rafael Correa upp sina väljare i centrala Quito. Under jubel och hundratals svajande partiflaggor lovade han en fortsättning på "medborgarnas revolution". Tio år av politisk stabilitet

Ruptura 25 går till val med löfte om att satsa på sexualundervisning

Partiet Ruptura 25 bildades för åtta år sedan, när det firade 25-årsjubileum för demokratin i Ecuador. Namnet "ruptura" betyder brytning och hänvisar till viljan att bryta med historiens år av korruption och vanstyre i Ecuador och öppna dörrarna för en ny generation unga politiker.

HBT-motståndare kandiderar i presidentvalet i Ecuador

Den evangeliske pastorn Nelson Zavala kandiderar till presidentposten i Ecuador för det populistiska höger-centerpartiet Partido Roldosista Ecuatoriano (PRE). PRE är i dagsläget landets minst populära parti med knappt 1 procent av rösterna i opinionsmätningar. Zavala säger sig dela sin tid mellan böner och värvning av nya medlemmar till kyrkan och han profeterar en regering baserad på bibliska värdegrunder. Zavala och hans vicepresidentkandidat Denny Cevallos fokuserar sitt regeringsförslag på den sekulära staten och en jämlik fördelning av landets rikedomar.

Politisk analytiker utmanar Correa

Mauricio Rodas Espinel blev känd i Ecuador under 2010 då han kritiserade presidenten Rafael Correa för att förolämpa olika personer, grupper och instanser under sina direktsända tv-tal. President Correa svarade snabbt med att kalla Rodas för högerextremist, stödd av bland andra amerikanska CIA och US-AID. Nu möts de båda i presidentvalet på söndag.

Ex-president kandiderar på nytt i valet i Ecuador

Lucio Gutiérrez, civilingenjör, före detta militär och en av Ecuadors mest välkända politiker är en av kandidaterna för presidentposten i söndagens val. Han kandiderar för Partido Sociedad Patriótica tillsammans med sin vicepresidentkandidat Pearl Ann Boyes, vilka centrerar sitt regeringsförslag kring politisk erfarenhet och mognad. Gutiérrez har en lång militär och politisk karriär bakom sig där han flera gånger varit i blåsväder. Nu tar han nya tag inför presidentvalet den 17 februari och hoppas att återta presidentposten i Ecuador.

Correa hårdsatsar på att bli omvald

Rafael Correa och hans parti Alianza País ber om ytterligare fyra år för att styra Ecuador. Correa har nu beviljats en månad ledighet från presidentposten för att på heltid kunna ägna sig åt kampanjarbete. Correa är populär. Men inte tillräckligt populär. Om han bara får 44 procent av rösterna, vilket mätningar visade i oktober, kommer det bli en andra valomgång, sannolikt mot högerkandidaten Guillermo Lasso. För 2013-2017 års partiprogram presenterar partiet Alianza País "tre nya revolutioner": den urbana, den kulturella och kunskapsrevolutionen.

Presidentkandidat utpekad av Wikileaks som USA- informatör

Den 4:e januari gick startskottet för presidentvalskampanjerna i Ecuador. Den enda kandidat som anses kunna utmana sittande presidenten Rafael Correa är högerkandidaten Guillermo Lasso.

Livlig debatt inför presidentvalet i Ecuador

Den 17 februari genomförs den första valomgången i presidentvalet i Ecuador. Nu pågår en livlig debatt mellan det nationella valrådet, CNE, och författningsdomstolen gällande medias roll under den stundande kampanjperioden. Tvivelen kring Lagen om demokrati som reglerar medias arbete är många.

Landets rikaste gör ett nytt försök att nå makten i Ecuador

För sjätte gången kandiderar advokaten, företagaren och partiledaren Álvaro Noboa till presidentposten i Ecuador för sitt parti PRIAN - Partido Renovador Institucional Acción Nacional (Institutionella förnyelsepartiet). Ett populistiskt högerparti som förespråkar en marknadsstyrd ekonomi. Enligt partiets officiella hemsida vill de arbeta för ett demokratiskt, pluralistiskt och deltagande samhälle där medborgarna är aktivt troende. Noboas fru, Anabella Azin, siktar på att bli hans vicepresident.

Presidentkandidat med förändring på agendan

Presidentvalet i Ecuador närmar sig och den politiska debatten blir allt mer intensiv. Detta märks inte bara i mediabruset utan även på Quitos gator där människor genom manifestationer visar sitt politiska stöd för de olika kandidaterna. Vänsterkandidaten Alberto Acosta utmanar den sittande presidenten Rafael Correa i det kommande valet som genomförs den 17 februari 2013.

Prenumerera på Presidentvalet i Ecuador 2013