migration

Oro för migrationskris i Latinamerika

Centralamerikanska migranter hoppar på ett godståg i Ciudad Ixtepec, Mexiko. Foto: Peter Haden, Flickr Creative Commonso

Under sin valkampanj lovade USA:s tillträdande president Donald Trump inte bara att bygga en mur mot Mexiko utan också att deportera elva miljoner papperslösa migranter. I Latinamerika växer nu oron för att regionen ska drabbas av en stor migrationskris.

Nya hinder möter kubaner som vill till USA

Tusentals kubaner på väg till USA har mötts av stora problem vid olika gränser i Latinamerika. Nyligen införde Ecuador visumkrav för kubaner, vilket utlöste protester vid den ecuadorianska ambassaden i Havanna.

"De med störst behov av att resa har minst möjlighet att göra det"

Migranter i Mexiko. Foto: Peter Haden/Wikimedia Commons

I Erik de la Regueras nya bok Gränsbrytarna följer han tre personer som med fara för sina liv korsar kontinenter. Latinamerika.nu har hört honom prata om boken och om problemet med gränser.

Stora problem möter deporterade i El Salvador

Närmare 50 000 salvadoraner skickades under förra året tillbaka till hemlandet efter att ha deporterats från USA eller Mexiko, vilket var en kraftig ökning jämfört med föregående år. I det fattiga El Salvador väntar inga hjälpinsatser på dem som tvingats återvända.

Deporterade honduranska migranter vägrar ge upp sin dröm

Fattigdomen och våldsbrottsligheten i hemlandet är enligt experter de främsta skälen till att så många honduraner ger sig iväg på den farliga resan för att försöka ta sig till USA. Bara under årets första halvår skickades närmare 30 000 honduraner tillbaka från Mexiko och USA.

Deporterade lever i misär vid Mexikos gräns

Instalation med målade kistor representerar döda vid gränsen mellan Mexiko och USA.

Hundratals människor som deporterats från USA lever i misär i ett ingenmansland i den mexikanska gränsstaden Tijuana. De väntar på en ny möjlighet att ta sig över den hårt kontrollerade gränsen till grannlandet i norr, men många har fastnat i tungt narkotikamissbruk.

Allt fler latinamerikanska migranter flyr krisen i Spanien

Det ekonomiska läget i Spanien gör att migranter som en gång lämnat sina hemländer nu återvänder. För första gången på tio år är det fler som lämnar Spanien än som anländer. - Vad i hela världen händer med Spanien?, frågar sig Hernán Bocchio, en 43-årig argentinsk arkitekt och trebarnspappa som har varit arbetslös i fyra år och som nu överväger att flytta till Brasilien efter att ha fått ett jobberbjudande.

Portugiser flyr krisen - till gamla kolonier

Tusentals unga välutbildade portugiser väljer nu att lämna den ekonomiska krisen och arbetslösheten i hemlandet för att söka lyckan utomlands. Och många av dem beger sig till hemlandets gamla kolonier - framför allt Brasilien.

Både poliser och kriminella utgör ett hot mot migranter i Mexiko

Varje år beger sig runt en halv miljon papperslösa migranter ut på en mycket farofylld resa genom Mexiko med förhoppningen att kunna ta sig norrut till USA. Migranterna riskerar att utsättas för mängder av allvarliga brott och förövarna kan vara både poliser och organiserade kriminella grupper.

Sociala rörelser möts om migration

Det sociala världsforumet om migration äger för närvarande rum i Ecuador. Organisationer från hela världen har samlats i Quito för att under några dagar dela med sig av sina erfarenheter för en mänskligare migrationspolitik.

Sidor

Prenumerera på migration