Kultur

Ett alternativ till det materialistiska livet

Författarna till boken Pengarna eller livet - ett annat sätt att leva: Anika Agebjörn, Carmen Blanco  Valer och Anna Nylander. Foto: Per Nylander

Pengarna eller livet. Det ultimatumet utforskar och tänjer författarna på i boken med samma namn, i vilken de går till botten med vad urfolksfilosofin sumak kawsay, det goda livet, innebär.

Kjell reste tillbaka till sina sönderskjutna drömmar

Kjell Wigers under återresan till Osorno, Chile. Foto: Privat

1973 tvingades biståndsarbetaren Kjell Wigers lämna drömmarna om det nya Chile i spillror. Fyra decennier senare återvände han.

"För mig är graffitin en livsstil"

Foto: Ellinor Eriksson

Hur är det egentligen att vara kvinna i en så mansdominerad subkultur som hiphop? Det är ett av de teman som chilenskan Anis berör i filmen om hennes liv som graffitikonstnär.

Kolonisering, makt och uppror tema i teater

En kvinna från Bolivias ursprungsfolk blir bortsläpad av en spansk kolonisatör.

Teaterföreställningen Tupaj Katary är historien om ett land som har blivit koloniserat och rest sig. Det är historien om folkets kamp för folkets rätt och det är historien om frihetskämpar. Latinamerika.nu har sett uppsättningen.

Chilensk musikfest i Globens Annex när Vive Chile 2015 besökte Stockholm

Sol y Lluvia var favoriter under Vive Chile 2015 i Stockholm. Foto: Denise Berg

De chilenska artisterna Manuel Garcia, Sol y Lluvia, Gondwana och Los Vikings 5 flögs in från Chile för att spela på festivalen Vive Chile 2015, som arrangerades av flera chilenska ministerier, Riksförbundet Victor Jara, Radio Bahía och Svensk-Chilenska kulturinstitutet.

För Cristian kom landet långt bort nära

En av bilderna i Cristian Quinteros utställning Landet långt bort.

Det är fredag den 28:e september 2012. I telefonen hör Cristian Quinteros sin mammas uppspelta röst: ”De har hittat honom! De har hittat din morfar!”. Samtalet blev starten på en resa som via Chile avslutas med en fotoutställning på Solidaritetshuset i Stockholm.

”Håller du tyst dödar de dig i vilket fall”

Bild från Limón, Honduras. Fristadsförfattaren Julia från Honduras skriver poesi om konflikterna i hemlandet. Foto: Hjvannes/Wikimedia Commons

Honduras är idag ett av världens farligaste länder. Poeten Julia har fått en fristad i Sverige varifrån hon riktar kritik mot en våldsam och korrupt regim stöttad av starka ekonomiska intressen.  

Peruaner demonstrerar mot skräptv

Protest i Arequipa mot skräptv. Foto: Mathilda Bäcklin

– Vi vill ha kultur, inte skräptv! Ett femtiotal personer har samlats på Plaza España i den peruanska staden Arequipa för att demonstrera mot all skräptv som visas i Peru. Demonstranterna har med sig plakat med texter om hur innehållet i den peruanska tvn liknar en kloak, att det råder en korrumperad mediediktatur och att folket måste vakna upp ur sin ”tv-koma”.

Krigsturism ny trend i El Salvador

Under upptakten till det tolvåriga inbördeskrig som sedan följde i El Salvador mördades prästen Rutilio Grande i den lilla staden El Paisnal 1977. Minnet av prästen är starkt i staden, och nu kommer hans öde att förevigas genom en satsning där turister kan följa i den mördade prästens fotspår.

"De med störst behov av att resa har minst möjlighet att göra det"

Migranter i Mexiko. Foto: Peter Haden/Wikimedia Commons

I Erik de la Regueras nya bok Gränsbrytarna följer han tre personer som med fara för sina liv korsar kontinenter. Latinamerika.nu har hört honom prata om boken och om problemet med gränser.

Sidor

Prenumerera på Kultur