Internationella dagen för hembiträden

Hembiträden kräver semester

Halva minimilönen och ingen rätt till semester. Så ser vardagen ut för många av Bolivias 137 000 hembiträden. Nu kräver de respekt och förbättrade arbetsförhållanden. På Hushållsarbetarnas internationella dag, den 30 mars, utkrävde den Nationella Federationen för Avlönade Hushållsarbetare (Fenatrahob), sina rättigheter. - Hushållsarbetare har ofta inte möjlighet till varken semester eller ledighet på nationella helgdagar. Många fråntas även rätten till sjukförsäkring och möjlighet att studera, säger Nelia Catari från Fenatrahobs styrelse, till La Prensa.

Hon ger inte upp hoppet

Miljontals flickor världen över arbetar dagligen som hembiträden antingen i sina egna hem eller utanför hemmet. Lönen kan bestå av några kronor om dagen eller ibland enbart av mat och husrum. I slutet av mars uppmärksammas den internationella dagen för unga hembiträden och Latinamerika.nu begav sig till Asociación MIRIAM som arbetar med att stötta dessa flickor.

Trots lagar diskrimineras hembiträdena

I Bolivia finns en särskild lag om hembiträdenas rättigheter och för tre år sedan blev ett hembiträde utsedd till justitieminister.- Men i praktiken är vi fortfarande en av de mest diskriminerade yrkesgrupperna, säger Marlena Murillo i fackföreningen Fenatrahob. Candelaria López Claros började jobba som hembiträde som 16-åring. Hon tvättade, städade, lagade mat och tog hand om barnen åt två familjer. - Det var massor av jobb att ta hand om så många personer. Jag jobbade hårt och hade inte ens ledigt på helgerna. Och den enda lönen jag fick var mat och husrum, berättar hon.

”Sånt är livet här, förstår du” Del 2

Två och ett halvt år senare står hon där framför mig i São Paulo. Fortfarande utan glasögon på näsan, men med ett stort leende på läpparna. - Jag trivs här, säger hon. - Här kan jag i alla fall leva lite grann. I Bolivia fanns inget liv. 

”Sånt är livet här, förstår du” Del 1

Där på trappan till katedralen i São Paulo står hon plötsligt. Hon är sig lik, bara lite rundare. Hennes kolsvarta tjocka hår är längre än sist och hon bär ett barn i famnen. - Här är min dotter, säger hon glatt när vi kramar om varandra.

Prenumerera på Internationella dagen för hembiträden