Gruvdrift

El Salvador förbjuder gruvbrytning av metaller

Laguna de Alegria. En av orsakerna till stoppet av brytning av metaller är att El Salvador vill säkra vattentillgången. Foto: Josh/Flickr Creative Commons

Parlamentet i El Salvador har av miljöskäl godkänt en lag som förbjuder all gruvbrytning av metaller. Landet blir därmed först i världen med en sådan lag, men aktivister menar att fler borde följa efter

Tyst om mordrättegång - gruvbolag inblandat

Angélica Choc, Adolfos hustru, och German Chub Choc som skottskadades och förlamades samma dag som Adolfo mördades. Foto: Christopher Eriksson

I Guatemala hoppas anhöriga och bekanta snart få se slutet på den utdragna rättegången för mordet på människorättsförsvararen Adolfo Ich Chamán som mördades av anställda vakter på ett gruvbolag.

Undantagstillstånd i södra Peru efter stora protester mot koppargruva

Fyra personer dödades och minst 26 personer skadades under förra veckans protester mot det pågående gruvprojektet Las Bambas i södra Peru. Trots lokalbefolkningens oro bevakas nu området hårt av både militär och polis.

Tusentals i strejk mot gruvprojekt i Peru

Lantbrukare strejkar mot gruvprojektet Tía María i Peru

Strejken mot gruvprojektet Tía María har pågått i nästan två månader i södra Peru, men än tänker demonstranterna inte ge upp.– Om gruvprojektet startas kommer det förstöra vår mark. Var ska vi då jobba? Var ska vi ta vägen? Vad ska vi göra? Säger Manuel Condori Flores, en av alla dem som samlats på torget i Arequipa i protest mot gruvan.

Gamla avfallsdammar i Chile tickande miljöbomber

I slutet på mars orsakade skyfall kraftiga översvämningar i den vanligtvis torra Atacamaregionen i norra Chile. I samband med det kraftiga regnandet spreds gifter från gruvbolagens avfallsdammar till Copiapó-floden uppger en lokal organisation.

Ökad gruvdrift möter haitiska protester

Haitis president kan vara på väg driva igenom förändringar av en lag som sedan länge reglerat gruvdriften i landet. Det nya lagförslaget har skrivits med hjälp av Världsbanken, som nu mottagit en formell protest från en grupp haitiska organisationer som är mycket oroade över utvecklingen.

Nytt sätt att rena förorenad mark vid gruvdrift

Gruvorna är av stor betydelse för den chilenska ekonomin. Samtidigt kritiseras industrin hårt av miljöaktivister. Nu presenteras ett mer hållbart sätt att rena mark och vatten i samband med gruvdrift.

Sexuella trakasserier under undantagstillstånd i Guatemala

Kvinnor från San Juan Sacatepéquez protesterar mot undantagstillstånd

Det undantagstillstånd som skulle återställa ordningen och säkerheten i San Juan Sacatepéquez efter de våldsamma händelserna i slutet av september har istället haft motsatt verkan. Nu anmäler över femhundra kvinnor polis och militär för sexuella trakasserier. 

Internationell domstol avgör utdragen tvist mellan gruvbolag och El Salvador

Ett australiskt gruvbolag har stämt El Salvadors regering på över 300 miljoner dollar för dess vägran att ge bolaget rätten att utvinna guld i en gruva i landet. På måndagen inleddes slutförhandlingarna i processen i en skiljedomstol i Washington.

AP-fonderna investerar i ännu ett oetiskt gruvbolag i Guatemala

Foto: Anna Nylander

Det kanadensiska företaget Tahoe Resources, där AP-fonderna har totalt 4,5 miljoner kronor placerade, äger gruvan El Escobal i Guatemala som av bland annat Amnesty International och Tribunal Permanente de los Pueblos anklagas för att bidra till brott mot de mänskliga rättigheterna. Gruvans motståndsrörelse har mötts av hård repression. - Alla de vinster som görs genom investeringar i den här gruvan, är befläckade av blod, säger Oscar Morales, koordinatör för Comité de la defensa de la vida, "Kommittéen för försvar för livet" i San Rafael Las flores, och fortsätter:

Sidor

Prenumerera på Gruvdrift