Fokus: Barn i Latinamerika

Tillbaka till soptippen

Carmen Siles och hennes mamma har bott på soptippen i sju år med de fyra barnen och Carmens man. Foto: Simon Lundh

Långt ifrån hemmabio och fredagsmys lever och arbetar 13 familjer på soptippen i Jinotega i norra Nicaragua. Brist på arbete har tvingat dem till att sortera återvinningsbara material för småpengar medan deras barn leker bland trasiga flaskor i röken från den brinnande plasten. En version av reportaget har tidigare publicerats i ETC:s nättidning.

Fattigdomen ett av barnens stora problem

Vilket land i Latinamerika är bäst att bo i sett ur barnens perspektiv? Frågan är komplex och allt beror givetvis på vilka parametrar som används när undersökningar av det här slaget görs. En av de huvudsakliga anledningarna till att barn far illa är fattigdom och där ligger länder som Guatemala och Bolivia risigt till. Barnen i Costa Rica och Argentina har det betydligt bättre enligt statistik från Unicef.

Skolgången i Mexiko, en fråga om kvantitet framför kvalitet?

Mexiko har ett utbildningssystem som på ytan ser ut att röra sig i rätt riktning. Det öppnas nya skolor och det har sedan 2008 varit obligatorisk skolplikt från tre års ålder och enligt Utrikespolitiska Institutet har framgångarna med att få alla barn till skolan varit stora. Dock har kritiken mot skolsystemet ökat och då främst från inhemska röster som påpekat bristerna i systemet. - Det är en ond cirkel som inte går att bryta säger Lucy Arroyo, universitetslärare.

Fototävling med flickor i fokus

I förrgår, den 11 oktober, på Internationella flickdagen, korades vinnarna i den fototävling som Plan Internacional i Latinamerika organiserat för att uppmärksamma sin kampanj Por ser niña. Bilderna fångar upp flickor från elva länder i regionen, och på första plats kom porträttet ”Ana” av Andreina Lucchesi i Panamá.

Dagis strategi mot fattigdom

Brasiliens nya strategi i kampen mot fattigdomen är att satsa på de första åren i livet. Brasil Carinhoso – det ömsinta Brasilien – heter programmet som på bara fem månader lyft nästan tre miljoner små barn ur misären, enligt den federala regeringen.

Internationella Flickdagen i Bolivia

Sedan 2009 har Plan International utfört flera undersökningar i världen med flickor i fokus. Dessa undersökningar har bland annat handlat om utbildning, delaktighet och hälsa. Sedan resultaten av undersökningarna framkom har Plan genomfört ett aktivt informationsarbete för att påverka FN att uppmärksamma flickors utsatthet i världen. I mars i år utnämnde FN 11 oktober som den internationella Flickdagen. LA.nu träffade Sergio von Vacano, rådgivare inom utbildningsprogrammet i PLAN Bolivia, som förklarade vikten av att införa Flickdagen.

Prenumerera på Fokus: Barn i Latinamerika