Fakta

Många oskyldiga offer i Mexicos knarkkrig

Minst 30 000 personer har dödats i det knarkrelaterade våld som rasat i Mexiko sedan regeringen för fyra år sedan beslöt att sätta in armén mot landets narkotikakarteller. Men statistiken säger inget om alla dem som skadats svårt i konflikten eller som har blivit änkor eller föräldralösa i knarkkrigets spår.

Trafikolyckor vanligaste orsaken till att unga mexikaner dör

Trafiken är den enskilt största dödorsaken bland mexikaner i åldern mellan 5 och 35 år. Varje år dör närmare 20 000 människor i landet i trafikolyckor, och en genomsnittlig dag skadas 110 människor så allvarligt i olyckor att de får bestående men. -Vi har stora problem med trafiksäkerheten, slår forskaren Martha Híjar fast. Hon arbetar för organisationen Fundación Entornos som försöker hitta lösningar på olika former av hälsoproblem som förorsakas av städernas tillväxt.

Toppmötet i Cochabamba det sjunde presidentmötet i ordningen

*Det pågående presidenttoppmötet i Cochabamba, Bolivia, är det sjunde i ordningen. För den som försöker räkna efter är det dock svårt att förstå hur det kan bli sju. Latinamerika.nu räknar nedan upp de viktigaste sydamerikanska toppmötena sedan år 2000.*

ALBA bara ett av flera regionala samarbeten i Sydamerika

*Det finns flera sydamerikanska samarbeten. CAN har 40 år på nacken medan ALBA bara har sex. ALBA och UNASUR:s mål liknar varandra; att utveckla och ge plats åt ett område med integration och enhet i utvecklingen bland sina medlemmar, undanröja socioekonomiska klyftor, uppnå social integration, medborgerlig delaktighet och stärkt demokrati.*

Latinamerikanska avtal

Det finns flera latinamerikanska samarbeten. CAN har 40 år på nacken medan ALBA bara har sex. ALBA och UNASUR:s mål liknar varandra; att utveckla och ge plats åt ett område med integration och enhet i utvecklingen bland sina medlemmar, undanröja socioekonomiska klyftor, uppnå social integration, medborgerlig delaktighet och stärkt demokrati.

*ALBA*

Från koka till kokain

*Kokabladet erkänns i Bolivias nya konstitution som en naturresurs och av social betydelse. I väst ger kokabladet helt andra vibbar. I denna bildspecial följer vi kokabladets väg från sin hemvist i Bolivia där det betraktas som heligt till marknaden i Sverige.*  Kokaplantan ger i Bolivia helt andra associationer än i västvärlden. Plantan betraktas som helig och används i ritualer. Bladen placerar man även i kinden för att inte känna av hunger, trötthet och höjdsjuka. Enligt undersökningar använder 14 procent av Bolivias befolkning plantan på detta sätt.

Prenumerera på Fakta