En trojansk bibliotekshäst

Bokbussar är snarare än självklarhet än en ovanlighet i Europa. I Nicaragua är det tvärtom och nyligen började den första bussen som faktiskt lånar ut böckerna till barn och lärare att rulla i staden Estelí.

I Sverige har varje kommun en bokbuss som åker runt och lånar ut böcker till invånarna, men Nicaragua kan än så länge inte stoltsera med samma utbredda service. Även om de existerar är det alltid på privat initiativ.
- Det finns till exempel en kvinna i San Juan del Sur, i södra Nicaragua, som kör ut med sin lastbil till åtminstone 27 byar, berättar Jane Boyd, ägare till Hostal Luna i Estelí, och initiativtagare till den senaste i den korta raden av nicaraguanska litteraturtransporter.
Hon har publicerat alla sina upplevelser online och säljer statpaket med registreringskort och annat som kan vara svårt för oss att hitta här i Nicaragua.

Genom en egen organisation som heter Luz Verde är Jane Boyd involverad i en hel del sociala samhällsprojekt, och även om bussen nyligen började köra föddes idén för över två och ett halvt år sedan.
- Jag fick en stor samling böcker från en spansk organisation som donerar böcker till Nicaragua och då funderade jag på hur flera skolor kunde ta del av det här istället för att bara ge dem till en. Då kom vi på idén med ett mobilt projekt. Jag växte själv upp med biblioteksbuss i England och det är ett fantastiskt sätt att fånga in barn och även mor- och farföräldrar. Allt handlar om tillgång.

Drog ut på tiden

Letandet efter buss satte igång, men varade inte länge.
- Vi hade turen att några kompisar till mig just ville sälja en Ford de hade konverterat till buss. Tyvärr gick den sönder en vecka innan vi skulle få den, men vi tänkte att vi köper den ändå, till billigare pris, och fixar till den. Det visade sig bli mer jobb än vi trodde.
Det hjälpte inte heller att ett bidrag från en biståndsorganisation på Irland fastnade hos mellanhanden.
- Vi är ingen registrerad välgörenhetsorganisation utan snarare ett ideellt socialt företag, så vi kan inte få pengarna direkt, och det försenade projektet en hel del.

Sedan starten av projektet har Jane Boyd byggt upp ett nätverk med liknande projekt runtom i landet, men det är en sak som utmärker just hennes buss.
- Det är inte många som faktiskt lånar ut böckerna. Det handlar mest om att man kan gå in i bussen och läsa böcker och umgås, men vi vill låna ut böckerna. Vi vill skapa ett arrangemang baserat på tillit och vi lånar också ut till lärare så att de kan fortsätta projektet under den tiden vi inte är där. Böcker är en lyxprodukt här.
Siktet är inställt på Miraflor utanför Estelí, ett område där det finns områden som, enligt henne, inte har fått mycket hjälp.
- Det finns många organisationer som jobbar med ungdomar, men alla de finns i städerna. Vi vill nå ut på landsbygden. Miraflor ligger ganska otillgängligt i bergen och vissa skolor är helt utfattiga. De har knappt tak över huvudet, inte nog med stolar och kanske två lärare på fyra till sex årskurser. Vi besöker skolorna med två veckors mellanrum. Förhoppningen är också att kunna åka till ännu mer avlägsna delar två gånger i månaden.
Och än så länge är responsen från lärarna enkom positiv.
- De är väldigt nöjda. Två skolor har faktiskt små bibliotek som de inte riktigt vet hur de ska få att fungera, men tack vare vänner i USA som samlat in pengar privat kan vi nu finansiera ett helt arbetsteam bestående av bland annat före detta psykologer och lärare för att jobba med dem.

Barnböcker är lyx på flera håll i Nicaragua.: Luz Verde.

Mångsysslare

Utöver vandrarhemmet i Estelí driver Jane Boyd även en restaurang i anslutning samt ett vandrarhem i Matagalpa, och allt överskott återinvesteras i Luz Verdes projekt. För att finansiera bussprojektet specifikt har de dessutom utnyttjat Estelís framträdande position som ett mecka inom cigarrvärlden.
- Vi anordnar guidade turer på cigarrfabriker. Tre av de fem dollar som turen kostar går till att köpa in böcker. I april hade vi köpt runt 600 böcker för 2500 dollar.
Och projektet är större än bara ett bibliotek på hjul. Det handlar om mycket mer än så.
- Bussen är en trojansk häst, säger Jane Boyd och skrattar. Vi ska ha workshops som riktar sig till lärare, föräldrar, ungdomsledare och andra ledare i samhällena. Vi inriktar oss främst på genusfrågor som är aktuella i Nicaragua, som barns och kvinnors rättigheter, sexualupplysning, våld i hemmet och sexuellt våld. Vi kommer också att prata om till exempel näringslära och hälsovård genom att använda lokal kultur och lokala seder. Det finns de som inte vill lyssna och stänger öronen för sådant här, men om vi kan nå barn och ungdomar tror vi att vi kan få in information i samhällena.

Text: Simon Lundh, frilansskribent
Foto: Luz Verde