Ecuadors förslag: ”Flytta Assange till vår ambassad i Sverige”

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño föreslog under fredagen att man ska överföra Julian Assange från London till den ecuadorianska ambassaden i Stockholm. På så sätt kan den svenska rättsprocessen fortgå samtidigt som Assange står under Ecuadors beskydd.

Enligt Ricardo Patiño finns det flera möjliga alternativ på hur man kan lösa situationen kring Julian Assange. Ett förslag är att låta Sverige förhöra honom direkt från London. Ett annat alternativ är att överföra Assange till ambassaden i Sverige. Ännu har förslaget inte mött några reaktioner från London, men Patiño hoppas få möjlighet att diskutera fallet med den brittiska utrikesministern William Hauge, under FN:s generalförsamlings årsmöte som hålls denna vecka. 

Till tidningen El Comercio säger Patiño att han "...är övertygad om att det, mellan demokratiska regeringar i världen, är möjligt att konversera och också hitta diplomatiska utvägar".

I nuläget hoppas Ecuador på en diplomatisk lösning, men utesluter inte möjligheten att vända sig till Interntionella domstolen i Haag, om diskussionen med London stagnerar.

Text: Frida Närman, praktikant Latinamerikagrupperna