Drottning Silvia grattade skola

Med musik, sång och en hälsning från självaste drottning Silvia firade skolan Reina de Suecia sitt 100-års jubileum i veckan. En grundskola i Santiago med rötter i en grupp svenska företagares goda vilja.

Skolgården är dagen till ära dekorerad med blommor och banderoller. Den chilenska och den svenska flaggan vajar sida vid sida i den ljumma vårbrisen. Eleverna är samlade och från en liten scenen berättar skolans rektor, Mariana Cantarero Rodriguez om skolans historia.

Skolans rektor, Mariana Cantarero Rodriguez.Skolan byggdes från början på en storbondes mark för att arbetarnas barn skulle få utbildning. Där fortsatte verksamheten fram till 1985 då en stor jordbävning jämnade lokalerna med marken.

- Tack vare stödet från en grupp svenska företagare i Santiago kunde skolan återuppbyggas tillsammans med utbildningsministeriet, säger Mariana Cantarero Rodriguez.

Det beslutades att den nya skolan skulle heta Reina de Suecia, Drottningen av Sverige, för att hedra företagarna som bidragit till bygget och under många år förekom även inslag av svensk kultur som till exempel undervisning i polka på skolan. Nu dansas det inte längre polka, men barnens uniformer går i svenska flaggans färger och på rektorns kontor hänger ett enormt porträtt av drottning Silvia som av allt att döma hängt med sedan skolan invigdes efter återuppbyggnaden 1986.

Kungligt besök

Drottning Silvia har även i egen hög person gästat skolan, något hon refererar till i den hälsning hon sänt till lärare och elever i samband med jubileet:

Silvia under besöket 1996.: Privat bild."Det var ett stort nöje för mig att personligen få besöka skolan under Kungens och mitt statsbesök i Chile 1996, ett tillfälle från vilket jag har många fina minnen."

De lokaler som svenskarna bidrog till att bygga och som Silvia hälsade på i 1996 har skolan dock för länge sedan vuxit ur. Nu huserar de närmare 900 eleverna i stora moderna tegelbyggnader i stadsdelen Maipú. Det är också här, i de nya lokalerna, som dagens firande äger rum.

Efter att rektorn gjort en summering av det förflutna och läst upp hälsningen från drottningen tar skolorkestern över. Speciellt populära lärare får utmärkelser under stående applåder, det dansas cueca, Chiles nationaldans, och nationalsången sjungs. Summa summarum en bra dag tycker eleverna Carolina Arragada, 15, och Valeria Fernandez, 14:
- Det är skönt att slippa den vanliga undervisningen för en dag, säger de innan de fnissande kilar iväg till kompisarna på skolgården.

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna