Det bästa kaffet är peruanskt

Efter många års hyllande av kaffet i Colombia och Kenya gick i år priset för världens bästa ekologiska kaffe till en peruansk kaffeproducent. Men mästaren hade ingen radio så det dröjde innan han fick höra om sin världsmästartitel.

Wilson Sucaticona är en ung jordbrukare bosatt i Punodistriktet, nära gränsen till Bolivia. Tillsammans med sin fru och sina två döttrar lever han i ett hus på landet utan elektricitet och radio, med fyra timmars gångavstånd till närmaste samhälle. Det dröjde därför innan Wilson Sucaticona fick reda på att hans ekologiska kaffe hade vunnit den största internationella kaffetävlingen i världen: Roasters Guild Coffee.

Han är fåordig, men ler desto mer, när reportern från en peruansk tv-kanal besöker honom i hans hem för att göra en intervju.

- Om vi hade en väg som ledde hit till byn, skulle det kunna gå ännu bättre för oss, säger Wilson till reportern.

Hårt arbete ger kvalitet

Yrket har gått i arv i flera generationer tillbaka i Wilson Sucaticonas familj. I dag tar han hand om sin tre hektar stora kaffeodling på plantaget Tunki, tillsammans med några få anställda arbetare. Wilson arbetar hårt och hans kaffe har blivit både ekologiskt, Fair Trade - och rainforest Alliance certifierat.

- Jag kör kaffet i skottkärra till förrådet som ligger tre timmar bort från plantaget, för att kvaliteten inte ska påverkas. Kaffets arom förändras om jag låter åsnor eller hästar frakta bönorna på grund av djurens svett och lukt, säger Wilson.

Mest ekologiskt kaffe från Peru

Uppskattningsvis dricker fler än 1,2 miljarder människor i världen kaffe. I Peru är kaffeproduktionen en viktig inkomstkälla för många små och medelstora jordbrukare och cirka 95 procent av bönorna exporteras till den internationella marknaden. Nyligen certifierades 30 procent av Perus kaffeproduktion som ekologisk och Peru är det land som producerar och exporterar mest ekologiskt kaffe i världen.

Text: Nadia Enedahl

Foto: www.cecovasa.com.pe

Kommentarer

Det lustiga är att det inte går att dricka gott kaffe i Peru, jag tar med mig Zoegas när jag åker dit.

De har ingen egen kaffe-kultur och bönerna går till export.

var kan man köpa detta underbara kaffet? jag letar i olika kaffebutiker men ingen har något liknande, och de flesta har inte ens ekologisk kaffe och absolut inte från peru. Vad heter kaffet?

Jag har kaffe i världs klass om intresset finns där att få smaka det :) du kan nå mig på 0704 809391 ha det så bra Valentino

Har du funderat över var Zoegas får sitt kaffe ifrån? Har du sätt några kaffe plantage i sverige...