Correa ifrågasätts efter dom mot tidning

Skicka vidare Skriv ut
2012-02-27 15:32 : Ecuador

Det finns anledning att oroa sig över yttrandefrihetens överlevnad i Ecuador, anser flera latinamerikanska före detta presidenter och politiker. I ett gemensamt pressmeddelande publicerat i olika ecuadorianska medier ber de landets president Rafael Correa att upphäva det straff som dagstidningen El Universo nyligen tillmätts till presidentens fördel.

Målet, som behandlats i Ecuadors högsta domstol, handlar om en ledare skriven av Emilio Palacio den 6 februari 2011. I denna anklagas Correa för att han i samband med polisrevolterna den 30 september år 2010 skulle ha begärt eld mot ett sjukhus fyllt av civila, ett påstående som Correa anser är förtal.

Enligt den spanska tidningen El Mundo är detta det 18:e målet mot journalister eller ägare av media som den ecuadorianska regeringen fört sedan Correa kom till makten år 2007. Presidenten har nyligen även anklagat två journalister för ideell skada (Skada som inte kan uppskattas i pengar. Exempelvis kränkning, sveda och värk.) efter att de publicerat en bok rörande förmodade mångmiljonkontrakt mellan den ecuadorianska staten och presidentens bror, Fabricio Correa.

Fängelse och böter

Sedan landets högsta domstol gett Correa rätt i fallet mot El Universo, har nu den för detta debattredaktören Emilio Palacio, samt tidningens styrelse bestående av bröderna Carlos, César och Nicolás Pérez, dömts till tre års fängelse och därutöver blivit skyldiga att betala ett skadestånd på 40 miljoner amerikanska dollar till Rafael Correa.

Den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter, som i det senaste har tagit sig an målet, har enligt El Universo bett den ecuadorianska regeringen att upphäva straffet. Den 28 mars påbörjas förhandlingar.

Text: Sigrid Petersson, frilansskribent bosatt i Ecuador

För att se ledaren som det rör sig om i sin helhet, klicka på länken nedan.
http://www.eluniverso.com/2011/02/06/1/1363/mentiras.html

Fler nyheter

Politik & Samhälle

Barn och unga utsatt grupp vid kanalbygge

2014-09-02 03:34 : Nicaragua
Skolungdomar -utsatt grup vid kanalbygge. Foto: Emmelie Heljeved, Svalorna Latinamerika

Bygget av kanalen i Nicaragua riskerar att få negativa konsekvenser för barn- och ungdomar. Enligt lokala organisationer är speciellt unga som lever på egen hand sårbara för brott som människohandel, smuggling av vapen och droger samt kommersiell och sexuell exploatering i samband med byggnationen.

Deporterade lever i misär vid Mexikos gräns

2014-08-27 04:11 : Mexiko
Instalation med målade kistor representerar döda migranter vid gränsen mellan Mexiko och Usa. Foto: Tomas Castelazo

Hundratals människor som deporterats från USA lever i misär i ett ingenmansland i den mexikanska gränsstaden Tijuana. De väntar på en ny möjlighet att ta sig över den hårt kontrollerade gränsen till grannlandet i norr, men många har fastnat i tungt narkotikamissbruk.

Ny skandal avslöjar vanskötseln på mexikanska barnhem

2014-08-21 15:22 : Mexiko

Nyligen avslöjades en stor skandal på ett mexikanskt barnhem då myndigheterna omhändertog 458 barn som tvingats leva under fruktansvärda förhållanden. Men fallet är långt ifrån unikt.

AP-fonderna investerar i ännu ett oetiskt gruvbolag i Guatemala

Befolkningen i San Rafael Las Flores motsätter sig gruvan El Escobal men möter repression när de höjer sina röster

Det kanadensiska företaget Tahoe Resources, där AP-fonderna har totalt 4,5 miljoner kronor placerade, äger gruvan El Escobal i Guatemala som av bland annat Amnesty International och Tribunal Permanent

Öbor känner sig förbisedda i turismsatsning

2014-08-12 23:50 : Haiti
Ön Île-à-Vache, Haiti. Foto: Marie-chantalle/Flickr

Över fyra år efter den förödande jordbävningen i Haiti satsar regeringen stort på turism. Men regeringens största turismsatsning på ön Île-à-Vache i det karibiska havet har mött stort motstånd från lokalbefolkningen.

Lyckligt slut för fängslad svensk-colombiansk journalist

2014-08-06 17:50 : Sverige, Colombia

Den svensk-colombianske journalisten Joaquín Perez Becerra, som suttit fängslad i colombianskt fängelse under tre år misstänkt för samröre med Farc-gerillan, frigavs den 18 juli.

Ny lag begränsar pressfriheten i Honduras

2014-07-18 08:41 : Honduras

En ny säkerhetslag i Honduras utgör ett hot mot pressfriheten i landet och innebär att offentliga uppgifter som anses känsliga kan hemligstämplas i upp till 25 års tid. Det visar en ny rapport från ett statligt organ.

Fredsobservatörer får stanna i Guatemala

2014-07-13 10:06 : Guatemala

Sent under kvällen den 10 juli kom beskedet att Guatemalas migrationsmyndighet river upp beslutet att häva visumet för de två internationella observatörerna från Internationella Fredsbrigaderna (PBI). Nyheten kom bara timmar innan observatörerna skulle ha tvingats lämna landet.

Fredsobservatörer utvisas från Guatemala

2014-07-09 00:53 : Guatemala
Specialstyrkan intar gruvmotståndslägret La Puya Fotograf: Oscar Galvez, Waqib’ Kej

Två internationella observatörer från organisationen Internationella Fredsbrigaderna (PBI) förlorar sina visum och har 10 dagar på sig att lämna Guatemala. Observatörerna, med spanskt och chilenskt medborgarskap, anklagas av regeringen för att ha stört den allmänna ordningen vid de våldsamma avhysningarna i La Puya i slutet av maj, en uppgift som PBI tillbakavisar.

Kraftig minskning av kokaodlingar i Bolivia

2014-07-08 21:12 : Bolivia

Kokaodlingarna i Bolivia minskade förra året med 9 procent och under de senaste tre åren har minskningen varit hela 26 procent. Det rapporterar FN.