Correa ifrågasätts efter dom mot tidning

Skicka vidare Skriv ut
2012-02-27 15:32 : Ecuador

Det finns anledning att oroa sig över yttrandefrihetens överlevnad i Ecuador, anser flera latinamerikanska före detta presidenter och politiker. I ett gemensamt pressmeddelande publicerat i olika ecuadorianska medier ber de landets president Rafael Correa att upphäva det straff som dagstidningen El Universo nyligen tillmätts till presidentens fördel.

Målet, som behandlats i Ecuadors högsta domstol, handlar om en ledare skriven av Emilio Palacio den 6 februari 2011. I denna anklagas Correa för att han i samband med polisrevolterna den 30 september år 2010 skulle ha begärt eld mot ett sjukhus fyllt av civila, ett påstående som Correa anser är förtal.

Enligt den spanska tidningen El Mundo är detta det 18:e målet mot journalister eller ägare av media som den ecuadorianska regeringen fört sedan Correa kom till makten år 2007. Presidenten har nyligen även anklagat två journalister för ideell skada (Skada som inte kan uppskattas i pengar. Exempelvis kränkning, sveda och värk.) efter att de publicerat en bok rörande förmodade mångmiljonkontrakt mellan den ecuadorianska staten och presidentens bror, Fabricio Correa.

Fängelse och böter

Sedan landets högsta domstol gett Correa rätt i fallet mot El Universo, har nu den för detta debattredaktören Emilio Palacio, samt tidningens styrelse bestående av bröderna Carlos, César och Nicolás Pérez, dömts till tre års fängelse och därutöver blivit skyldiga att betala ett skadestånd på 40 miljoner amerikanska dollar till Rafael Correa.

Den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter, som i det senaste har tagit sig an målet, har enligt El Universo bett den ecuadorianska regeringen att upphäva straffet. Den 28 mars påbörjas förhandlingar.

Text: Sigrid Petersson, frilansskribent bosatt i Ecuador

För att se ledaren som det rör sig om i sin helhet, klicka på länken nedan.
http://www.eluniverso.com/2011/02/06/1/1363/mentiras.html

Fler nyheter

Politik & Samhälle

Ny lag begränsar pressfriheten i Honduras

2014-07-18 08:41 : Honduras

En ny säkerhetslag i Honduras utgör ett hot mot pressfriheten i landet och innebär att offentliga uppgifter som anses känsliga kan hemligstämplas i upp till 25 års tid. Det visar en ny rapport från ett statligt organ.

Fredsobservatörer får stanna i Guatemala

2014-07-13 10:06 : Guatemala

Sent under kvällen den 10 juli kom beskedet att Guatemalas migrationsmyndighet river upp beslutet att häva visumet för de två internationella observatörerna från Internationella Fredsbrigaderna (PBI). Nyheten kom bara timmar innan observatörerna skulle ha tvingats lämna landet.

Fredsobservatörer utvisas från Guatemala

2014-07-09 00:53 : Guatemala
Specialstyrkan intar gruvmotståndslägret La Puya Fotograf: Oscar Galvez, Waqib’ Kej

Två internationella observatörer från organisationen Internationella Fredsbrigaderna (PBI) förlorar sina visum och har 10 dagar på sig att lämna Guatemala. Observatörerna, med spanskt och chilenskt medborgarskap, anklagas av regeringen för att ha stört den allmänna ordningen vid de våldsamma avhysningarna i La Puya i slutet av maj, en uppgift som PBI tillbakavisar.

Kraftig minskning av kokaodlingar i Bolivia

2014-07-08 21:12 : Bolivia

Kokaodlingarna i Bolivia minskade förra året med 9 procent och under de senaste tre åren har minskningen varit hela 26 procent. Det rapporterar FN.

Ökade risker för barn under fotbolls-VM

2014-07-01 15:50 : Brasilien

Medan fotbolls-VM rullar vidare i Brasilien varnar flera organisationer för att många barn på olika sätt kan utnyttjas i samband med arrangemanget, som lockat till sig närmare 3,7 miljoner turister.

Fotbolls-VM - vem vinner och vem förlorar?

2014-06-26 09:15 : Brasilien
João Pedro cred Max da Rocha (1).jpg

Miljardrullningen till fotbollsarenorna som ger plats åt VM-matcherna i Brasilien kritiseras av landets sociala rörelser, som i stället vill se satsningar på vård och utbildning. Samtidigt drar Fifa och dess privata sponsorer in miljontals amerikanska dollar genom evenemanget.

Fredsförhandlingar i fokus inför valet

En valstrategi enligt vissa – en tillfällighet enligt andra. Bara dagar inför den avgörande presidentvalomgången i Colombia tillkännager den sittande presidenten Juan Manuel Santos inledningen av förberedande fredsförhandlingar med gerillan Ejército de Liberación Nacional (ELN)

Protester har ersatt VM-febern

2014-06-12 00:07 : Brasilien

När Brasilien valdes som värd för årets VM-slutspel i fotboll utbröt en nationell eufori i landet, som vunnit världsmästerskapet flest gånger av alla nationer. Jätteeventet sågs som en kröning av landets snabba ekonomiska framgångar. Men nu förbereder sig få brasilianare på fest.

Världens längsta linbana för kollektivtrafik hänger över La Paz

2014-06-10 19:13 : Bolivia
Mi Teleférico, Bolivia.

Den 30 maj invigdes den första av tre planerade linjer i linbanesystemet Mi Teleférico som ska underlätta för resande inom La Paz och mellan La Paz och grannstaden El Alto. Latinamerika.nu har provåkt.

Våldsamma avhysningar i La Puya

Gruvmotståndet i La Puya slogs ner våldsamt den 23 maj. Foto Oscar Galvez, Waqib'Kej

Med våld och tårgas avhystes den 23:e maj motståndsrörelsen La Puya i Guatemala från sin fredliga vägblockad, där de i över två år lyckats hindra gruvföretaget Kappes Kassiday & Associates att bedriva sin verksamhet. Nu är företagets maskiner på plats. Detta kort efter att dialogen mellan regeringen och motståndsrörelsen brakat ihop.