Correa ifrågasätts efter dom mot tidning

Skicka vidare Skriv ut
2012-02-27 15:32 : Ecuador

Det finns anledning att oroa sig över yttrandefrihetens överlevnad i Ecuador, anser flera latinamerikanska före detta presidenter och politiker. I ett gemensamt pressmeddelande publicerat i olika ecuadorianska medier ber de landets president Rafael Correa att upphäva det straff som dagstidningen El Universo nyligen tillmätts till presidentens fördel.

Målet, som behandlats i Ecuadors högsta domstol, handlar om en ledare skriven av Emilio Palacio den 6 februari 2011. I denna anklagas Correa för att han i samband med polisrevolterna den 30 september år 2010 skulle ha begärt eld mot ett sjukhus fyllt av civila, ett påstående som Correa anser är förtal.

Enligt den spanska tidningen El Mundo är detta det 18:e målet mot journalister eller ägare av media som den ecuadorianska regeringen fört sedan Correa kom till makten år 2007. Presidenten har nyligen även anklagat två journalister för ideell skada (Skada som inte kan uppskattas i pengar. Exempelvis kränkning, sveda och värk.) efter att de publicerat en bok rörande förmodade mångmiljonkontrakt mellan den ecuadorianska staten och presidentens bror, Fabricio Correa.

Fängelse och böter

Sedan landets högsta domstol gett Correa rätt i fallet mot El Universo, har nu den för detta debattredaktören Emilio Palacio, samt tidningens styrelse bestående av bröderna Carlos, César och Nicolás Pérez, dömts till tre års fängelse och därutöver blivit skyldiga att betala ett skadestånd på 40 miljoner amerikanska dollar till Rafael Correa.

Den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter, som i det senaste har tagit sig an målet, har enligt El Universo bett den ecuadorianska regeringen att upphäva straffet. Den 28 mars påbörjas förhandlingar.

Text: Sigrid Petersson, frilansskribent bosatt i Ecuador

För att se ledaren som det rör sig om i sin helhet, klicka på länken nedan.
http://www.eluniverso.com/2011/02/06/1/1363/mentiras.html

Fler nyheter

Politik & Samhälle

VM-arenor skördar dödsoffer i Brasilien

2014-04-17 15:55 : Brasilien

Om mindre än två månader börjar fotbolls-VM i Brasilien och förberedelserna har omgärdats av förseningar och dödsolyckor.

"Jag tog barnen i händerna och sprang"

Mario och Mariela. Två av de omkring 11 000 drababde av branden i Valparaíso, Chile. Foto: Lisa Karlsson

Mariela och Mario är två av de omkring 12 500 människor som drabbats av helgens enorma brand i Valparaíso, Chile. Latinamerika.nu träffade dem på den skola som nu fungerar som härbärge för ett 90-tal personer.

Storbrand blottar sociala klyftor i Chile

2014-04-13 16:55 : Chile
Branden rasade okontrollerat över Valparaísos kullar under flera timmar på lördagen. Foto: Marco Herrera

Under lördagseftermiddagen spred sig en våldsam brand snabbt över kullarna i den chilenska hamnstaden Valparaíso. Omkring 12 500 personer har drabbats, närmare 3000 hus har brunnit ner till grunden och hittills har 15 personer rapporterats döda. Men tragedin blottar även stora sociala klyftor och brister i stadens infrastruktur.

Uppdaterad 2014-04-16

De startar agroekologiskola för kvinnor

2014-04-09 01:59 : Chile
Byggnaden där Anauri kommer att starta en agroekologiskola för kvinnor. Foto: Anamuri

Den kvinnliga lantarbetarorganisationen Anamuri är på väg att förverkliga en dröm – att starta en agroekologiskola för kvinnor.

USA försökte störta Castro med sms-tjänst

2014-04-08 01:45 : Kuba

USA:s biståndsmyndighet Usaid arbetade i flera års tid med en sms-tjänst som skulle bidra till den kubanska regimens fall. Den Twitter-liknande tjänsten var inriktad på unga kubaner och hade som mest 40 000 användare, innan den lades ner 2012.

Latinogäng etablerar sig i Spanien

2014-04-03 13:14 : Latinamerika, Europa
Foto: Wikimedia Commons

I kölvattnet av den ekonomiska krisen i Spanien har flera organiserade Latinamerikanska gäng etablerat i landet. Enligt tidningen El País finns det omkring 300 gängmedlemmar i Madrid.

FMLN-anhängare i Sverige firade valsegern

Diana Cruz, sångare i gruppen Los Lencas som uppträdde under festen. Foto: Marlon Perez

Samtidigt som FMLNs anhängare firade Salvadors Sánchez Ceréns valseger på El Salvadors gator firades triumfen även i Stockholm.

Colombiansk underrättelsechef dömd för förföljelse av svensk journalist

2014-03-25 14:42 : Colombia

Colombia är ett av världens farligaste länder för journalister. Den senaste veckans domslut där Carlos Alberto Arzayús, vice chef inom den nu nedlagda underrättelsetjänsten DAS, dömdes till tio års fängelse för att bland annat olaglig övervakning, visar att även utländska journalister lever farligt i landet. En av de drabbade av den olagliga förföljelsen är Dick Emanuelsson, svensk journalist med mångårig erfarenhet av rapportering från Latinamerika.

Från transitland till drogproducent

2014-03-21 17:35 : Honduras
Opiumvallmo. Foto: Andrew Smith/Wikimedia Commons

Honduras har länge varit ett stort transitland i droghandeln mellan Syd- och Nordamerika, vilket starkt bidragit till den skenande våldsbrottsligheten. Men på senare tid har det även blivit tydligt att det fattiga landet blivit allt mer intressant som producent för regionens mäktiga knarkmaffior.

Skärpta motsättningar efter rekordjämnt val

Med endast 6364 röster vann FMLNs Salvador Sánchez Cerén presidentvalet i El Salvador gentemot högerkandidaten Norman Quijano den 9 mars. Högerpartiet Arena hade dock svårt att acceptera förlusten i den avgörande valomgången med en sådan knapp marginal, och nu menar många att de politiska motsättningarna i landet kommer att skärpas.