Correa ifrågasätts efter dom mot tidning

Det finns anledning att oroa sig över yttrandefrihetens överlevnad i Ecuador, anser flera latinamerikanska före detta presidenter och politiker. I ett gemensamt pressmeddelande publicerat i olika ecuadorianska medier ber de landets president Rafael Correa att upphäva det straff som dagstidningen El Universo nyligen tillmätts till presidentens fördel.

Målet, som behandlats i Ecuadors högsta domstol, handlar om en ledare skriven av Emilio Palacio den 6 februari 2011. I denna anklagas Correa för att han i samband med polisrevolterna den 30 september år 2010 skulle ha begärt eld mot ett sjukhus fyllt av civila, ett påstående som Correa anser är förtal.

Enligt den spanska tidningen El Mundo är detta det 18:e målet mot journalister eller ägare av media som den ecuadorianska regeringen fört sedan Correa kom till makten år 2007. Presidenten har nyligen även anklagat två journalister för ideell skada (Skada som inte kan uppskattas i pengar. Exempelvis kränkning, sveda och värk.) efter att de publicerat en bok rörande förmodade mångmiljonkontrakt mellan den ecuadorianska staten och presidentens bror, Fabricio Correa.

Fängelse och böter

Sedan landets högsta domstol gett Correa rätt i fallet mot El Universo, har nu den för detta debattredaktören Emilio Palacio, samt tidningens styrelse bestående av bröderna Carlos, César och Nicolás Pérez, dömts till tre års fängelse och därutöver blivit skyldiga att betala ett skadestånd på 40 miljoner amerikanska dollar till Rafael Correa.

Den Interamerikanska Kommissionen för Mänskliga Rättigheter, som i det senaste har tagit sig an målet, har enligt El Universo bett den ecuadorianska regeringen att upphäva straffet. Den 28 mars påbörjas förhandlingar.

Text: Sigrid Petersson, frilansskribent bosatt i Ecuador

För att se ledaren som det rör sig om i sin helhet, klicka på länken nedan.
http://www.eluniverso.com/2011/02/06/1/1363/mentiras.html