Chile ska utreda Salvador Allendes död

Mördades Salvador Allende eller begick han självmord? Sedan statskuppen 1973 har fallet inte utretts. Nu meddelar chilenska myndigheter att de ämnar ta reda på sanningen.

"Landsmän, detta är säkert sista gången jag har tillfälle att rikta mig till er. Flyget har bombarderat Radio Portales och Radio Corporacións sändartorn. I mina ord finns ingen bitterhet, bara besvikelse."

Så inledde president Salvador Allende sitt sista tal i radio till Chiles folk, kort innan hans regering störtades av Pinochets militärjunta och Allende återfanns död i presidentpalatset den 11 september 1973.

Enligt juntan sköt han sej själv, en version som även hans familj och den läkare som uppges ha befunnit sig tillsammans med Allende vid händelsen håller fast vid. Men år 2008 presenterade en annan läkare, Luis Ravanal, nya fakta efter att ha studerat de rättsmedicinska protokollen. Han menar att de två kulor som dödade Allende skjutits av två olika vapen.

726 fall ska utredas

Som en del i en ny utredning av totalt 726 anmälda fall av brott mot mänskliga rättigheter, som Pinochets regim anklagas för, ska nu Allendes död för första gången officiellt utredas.

Enligt tidningen El Mostrador fick avdelningen för mänskliga rättigheter vid polisens utredningsenhet, PDI, under fredagen i uppgift att ta fram "all nödvändig information" för att kunna lösa fallet. Order har även utfärdats om att man vill ha in dokumentationen från Allendes obduktion.

Domaren Mario Carroza, som håller i utredningen, meddelade även att han kommer att kontakta den katolska kyrkan, och andra sociala organisationer som var aktiva vid tidpunkten, för att ta reda på om de har uppgifter som kan vara intressanta för utredningen. Därefter kan förhör med vittnen komma att inledas.

Salvador Allendes dotter, Isabell Allende, säger till nyhetsbyrån EFE att familjen aldrig tvivlat på den närvarnade läkarens version av vad som hände, det vill säga att Allende tog självmord. Hon menar att utredningen kring hennes fars död är den mest symboliska av alla de fall som nu kommer att utredas för att tillfredsställa de många familjer som föll offer för diktaturen, och som inte vet sanningen kring vad som hände deras nära och kära, eller som inte har återfunnit kvarlevorna av dem.

Text: Lisa Karlsson
Foto: Siete días ilustrados/Wikimedia Commons