Centralamerika

Latinamerikansk våldsvåg - en humanitär kris i det tysta

Våldet i Mexiko och Centralamerika har skapat en humanitär kris som har skördat mängder med liv. Det säger Bertha Zúñiga Cáceres, dotter till den nyligen mördade miljöaktivisten Berta Cáceres.

Grön el når fler i Centralamerika

Foto: Boyd Norton/Wikimedia Commons

Länderna i Centralamerika har under det senaste årtiondet blivit mindre beroende av fossila bränslen vid produktionen av el.

Sms hjälper odlare i kampen mot klimatförändringar

Satellitbild över Jamaica. Foto: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC

En kombination av appar hjälper odlare i Jamaica att planera sin verksamhet i förhållande till torkor. Det nya verktyget används redan i ytterligare 23 länder i Karibien och Centralamerika och ger länder möjlighet att bättre kunna stå emot effekterna av klimatförändringarna.

"Klimatet måste uppmärksammas i kampen mot fattigdom"

Torrperioden i Nicaragua är tuff för landets bönder och har de senaste åren varit än torrare en vanligt. Foto: Magnus Manske/Wikimedia Commons

För att Centralamerika ska klara av att lyfta nästan hälften av sin befolkning (runt 23 miljoner människor) ur fattigdom är det viktigt att tre nödvändiga verktyg finns med i verktygslådan: allmän tillgång till vatten, en hållbar strömförsörjning och en anpassning till klimatförändringarna.

"De med störst behov av att resa har minst möjlighet att göra det"

Migranter i Mexiko. Foto: Peter Haden/Wikimedia Commons

I Erik de la Regueras nya bok Gränsbrytarna följer han tre personer som med fara för sina liv korsar kontinenter. Latinamerika.nu har hört honom prata om boken och om problemet med gränser.

Svamp riskerar att leda till kaffekris

De senaste åren har Nicaraguas kaffe "el grano oro" blivit allt mer känt för sin utmärkta kvalité, och kaffet är av stor betydelse socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Men nu står produktionen inför en allvarlig utmaning som riskerar en allt större del av vinsten.

Domedagsturism hjälper inte mayaindianernas ättlingar

Enligt mayaindianerna i Mexiko och Centralamerika kommer en flera tusen år lång tidsepok att nå sitt slut den 21 december i år. Flera länder i regionen satsar hårt för att med hjälp av flotta evenemang locka turister att komma och fira denna händelse. Detta samtidigt som mayaindianernas ättlingar tvingas leva hårt marginaliserade och i extrem fattigdom.

Kina storsatsar i Centralamerika

Kina ligger bakom ett kanalbygge större än Panamakanalen och ett stort satellitprojekt - några av det mest innovativa och ambitiösa investeringarna i Centralamerika. Detta trots att sex av sju länder i regionen saknar diplomatiska förbindelser med den asiatiska jätten. Samtidigt som Kina kraftigt har ökat sin närvaro inom handeln och industri i Centralamerika har länderna i regionen dock misslyckats med att utöka sin export till Kina.

Mexiko – slutet på den amerikanska drömmen för många unga

Under årets första sju månader deporterades flera tusen centralamerikanska barn och ungdomar från Mexiko - det land som blir slutdestinationen för många migranter som när en dröm om att ta sig till USA och bort från fattigdom och våld. Statistik från Mexikos nationella migrationsinstitut, INM, visar att 3 391 barn och ungdomar från Guatemala, Honduras och El Salvador deporterades från landet mellan januari och juli i år. Det är en 50-procentig ökning jämfört med samma tidsperiod föregående år. Av dessa reste 2 801 in i landet utan sällskap av någon vuxen.

Kampanj mot knarket framgångsrik – men också kritiserad

Myndigheterna i Nicaragua för med hjälp av tungt beväpnade soldater en framgångsrik kampanj mot de ligor som försöker smuggla narkotika genom landet till den amerikanska marknaden. Men kritiker menar samtidigt att polisens taktik drabbar delar av befolkningen i städernas fattiga kvarter. Ett mycket uppmärksammat fall rör 24 personer som anklagas för pengatvätt och narkotikahandel. Enligt polisen låg detta kriminella nätverk bakom mordet på den argentinske folksångaren Facundo Cabral, som sköts till döds i Guatemala i juli förra året.

Sidor

Prenumerera på Centralamerika