Bolivias bruna guld

Mitt bland El Altos ambulerande fruktförsäljare, ilande fordon och skräpkantade trottoarer tornar den upp sig. Den vita byggnaden i vilken en av Bolivias framgångssagor ryms: chokladfabriken El Ceibo.

Förutom moderna varianter som små chokladkakor med puffad quinoa eller chokladmarmelad tillverkas klassiska varianter som mjölkchoklad, vit choklad och choklad med russin eller nötter i. Där tar dock det konventionella slut när det gäller det bolivianska kooperativet El Ceibo.

El Ceibo är ett andra-stegs-kooperativ, alltså ett kooperativ som ägs av flera mindre kooperativ, i detta fallet 49 stycken. Företaget ägs och styrs av fler än 1200 odlare/delägare och har cirka 120 direkt anställda i Alto Beniregionen, där odlingarna finns.

Kakaon växer på 400 meters höjd över havet, 270 kilometer från La Paz i subtropiska granndepratementet Alto Beni. Förädlingen sker 3 000 meter högre upp, på chokladfabriken i El Alto.

Kooperativet arbetar under parollen “våra träd, vårt land, vår choklad” och under de år de varit aktiva har de bland annat byggt upp ett socialt skyddsnät och skapat möjligheter till mikrolån för odlarna. El Ceibo är ett exempel på hur man kan bygga upp en industri i ett råvaruproducerande land och därigenom sälja mer förädlade produkter och tjäna mer pengar.

Choklad med ökensalt

El Ceibos produkter är rättvismärkta och ekologiskt certifierade sedan 1980-talet och 50 procent av intäkterna går till de 1 200 medlemmarna som profit.

Boliviansk och fransk kvalitet i en saltsöt succé: El CeiboFram till 2008 exporterade El Ceibo bara råmaterial som kakaopulver, kakaomassa och kakaosmör. Tillsammans med det franska företaget Chloe Doutre Roussel framställdes El Ceibos pionjär på den internationella marknaden  år 2008. En kaka med 77 procents kakaohalt smaksatt med kakaonibs från odlingarna och saltkristaller från den berömda saltöknen Salar de Uyuni. Bolivias saltöken som är så stor att den syns från rymden.

El Ceibo, Cadburys nya konkurrent?

Idag exporterar El Ceibo 55 procent av sina produkter, bland annat till Japan, Sverige, USA, Chile och Storbritannien.

- Storbritannien får sin första beställning El Ceibochoklad skickad i morgon, säger El Ceibos exportchef Ramiro Villca Garcia.

Framgången började för 33 år sedan då elva kooperativ gick ihop och blev ett med slagorden ” Vi jobbar inte med jordbrukarna för vi är jordbrukarna!”.

Nu är El Ceibo ett välkänt företag. Hur har ni lyckats?

- Tack vare jobbet som medlemmarna har lagt ner tror jag, och sedan internationella aktörers villighet att stödja, hjälpa och ge lån. Och naturligtvis, tack vare råmaterialet, säger exportchefen och ler stolt.

Text: Arijana Marjanovic

Fakta

Så tillverkas chokladen:

Processen: I Sapecho, Alto Beni, hjälper fler än 130 odlingstekniker bönderna att förbättra odlingsteknik, jäsning och rostning av kakaobönorna. Allt för att framställa och uppnå bästa möjliga kakao.

Kakaobönorna innehåller extremt mycket syror, dessa måste bort. Därför genomgår bönorna flera omgångar av jäsning och torkning.

Bönorna transporteras sedan till fabriken i El Alto där de de rostas. När bönorna svalnat skalas de, skalet tas till vara, det skickas till bland annat Österrike, där kakaobönans skal används till te. Bönorna mals, blir till kakaomassa, viss del av massan separeras, för den säljs som den är, resten går till separatorn där kakaofettet skiljs från kakaon.Kvar blir ren kakao som formas till runda mörkbruna kakaokakor. Kakaokakorna ligger ett tag, för att ytterligare avsyras.

Därefter är de olika delarna, kakaosmör, ren kakao och så vidare, klara att blandas med andra ingredienser såsom socker, mjölk, nötter eller quinoa för att bli olika chokladprodukter.