Big boys gone bananas! prisas i Prag

Skicka vidare Skriv ut
2012-03-19 21:23 : Nicaragua


Den svenska dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har belönats med två priser för sin film Big boys gone bananas! på filmfestivalen One World i Prag.

Filmen, som är en uppföling/bakom kulisserna på hans förra film Bananas!* om bananarbetare i Nicaragua och de gifter fruktjätten Dole utsatt dem för, tilldelades priset Rudolf Vrba Award i den tävlingssektion som kallas Right to Know och publikpriset, skriver Journalisten.se.

Big boys gone bananas! handlar om hur Dole försökte tysta ner Gertten efter att de fått veta att han gjort en film om företaget, som bland annat avslöjade att de använt ett förbjudet bekämpningsmedel trots att de visste att det gjorde människor och djur sterila. Dole både hotade och stämde Gertten för förtal.

Filmen handlar också om vad som händer i ett samhälle när de oberoende granskarna försvagas och de köpta rösterna vinner i styrka.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

Länkar

Fler nyheter

Kultur

Träffsäkert om turism i Colombia

2014-03-06 18:32 : Colombia
Romanen Varför kom du hit? är en tankeställare för resenären. Foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna

I sin romandebut Varför kom du hit? sätter Julia Svanberg fingret på backpackers beteende på resande fot, på maktstrukturer och på de orättvisor som drabbar människor enbart för att de råkat födas i ett visst land.

Han skulpterar sin värld i sten

2014-01-27 17:10 : Nicaragua
Alberto Gutiérrez visar glatt upp sin tolkning av Nicaraguas historia. Foto: Sigrid Petersson, Svalorna Latinamerika

76-åriga Alberto Gutiérrez har aldrig gått på gymnasiet. Men i berget hugger han fram konstverk inspirerade av biologi, historia och religion.

Outside 2.0 visar Arequipas insida

2014-01-15 17:44 : Peru
Ödetomt utanför Arequipa. Foto av Sebastian Gomez Mostajo.

I november månad förra året anordnades en konstutställning på Alianza Francesa i Arequipa med verk föreställande stadens urbana och kulturella periferi. Utställningen hade namnet Outside 2.0 Retrato periférico (perifiert porträtt) och var den andra omgången i ett pågående konstprojket som drivs av den arequipeñska konstnären och kuratorn Milko Torres.

Här ligger tre av världens sju underverk

2013-12-10 03:32 : Latinamerika
Chichen Itza, Mexiko. Foto: Helene Gustafsson

Tre av världens sju nya underverk är belägna i Latinamerika. Machu Picchu i Peru, Chichen Itza i Mexiko och Cristo Redentor i Brasilien. Alla är skapade av människan, alla har de fascinerat mänskligheten i århundraden och ett har kopplingar till Skåne.

Konsten att minnas

2013-11-12 17:32 : Chile
Rogelio Lopez Cuenca är konstnärlig ledare för projektet White Noise Valparaiso. Foto: Privat

Det ser ut som en helt vanlig karta, 26 punkter är markerade. Det är platser där militärdiktaturens brott utspelat sig, platser som folket själva fått staka ut och beskriva. Rogelio Lopez Cuenca är konstnärlig ledare för projektet White Noise Valparaiso - en tortyrens kartografi över platser dit människor fördes för att försvinna under diktaturen i Chile.

En trojansk bibliotekshäst

2013-09-10 21:30 : Nicaragua
Att besöka organisationen Luz Verdes bokbuss är populärt bland barnen i Estelí. Foto: Luz Verde

Bokbussar är snarare än självklarhet än en ovanlighet i Europa. I Nicaragua är det tvärtom och nyligen började den första bussen som faktiskt lånar ut böckerna till barn och lärare att rulla i staden Estelí.

Peru har världens bästa turistattraktion

2013-06-28 21:22 : Peru
Machu Picchu. Foto: Allard Schmidt/Wikimedia Commons

Inkastaden Machu Picchu kommer före både Angkor Wat och Taj Mahal när resesajten Tripadvisors besökare utser världens bästa landmärken.

Dagen för avkolonisering firas i Bolivia

2012-10-15 20:50 : Bolivia
B_121012_Teater om spanjorernas ankomst_SO 002-2.jpg

Den 12 oktober firas Dagen för Avkolonisering i Bolivia, utöver datumet uppmärksammas året 2012 som har kommit att bli året för spiritualitet. Tusentals människor samlades för att uppmärksamma detta datum. Man firade Taqi Unquy, en rening där man berättar om när spanjorerna kom till Amerika, revolten mot koloniseringen och det tredje steget som är frigörelsen från imperialismen och kapitalismen – reningen av själen.

Fotbollsfeber pausade konflikter i Mexiko

2012-08-16 20:35 : Mexiko


Efter ett tumult presidentval och många pågående sociala konflikter kom det mexikanska OS-guldet i fotboll som ett skönt avbrott i vardagen. I varje litet hörn av Mexiko firade vinsten mot Brasilien (2-1) med flaggor, skumpa och hurra rop.

Gängtatueringar - inget måste i Nicaragua

2012-06-29 13:34 : Nicaragua
Cristian Javier Mejía Rodriguez.

Gängtatueringar existerar i Nicaragua, men liksom gängkulturen i helhet är förekomsten betydligt mindre än i grannländerna. Mycket tack vare ett lyckat förebyggande arbete från polisens sida.