Barbosa banar väg för svarta i Brasilien

Som ung städade han domstolslokaler. På senare tid har han sett till att högt uppsatta politiker i Brasilien har dömts för korruption. Nu är han den första svarta brasilianaren som utsetts till Högsta domstolens ordförande.

Joaquim Barbosa, som blivit en folkhjälte för att han vågat döma korrupta politiker, kommer att tillträda som ordförande för Högsta domstolen i Brasilien den 22 november i år.

Barbosa har dömt högt uppsatta politiker från det styrande arbetarpartiet PT, samt ministrar i den tidigare presidenten Lulas regering, som använt miljontals kronor ur statskassan till att muta oppositionella politiker att rösta för regeringens förslag i kongressen.

Av Brasiliens 194 miljoner invånare identifierar sig över 50 procent som afrikanska ättlingar, enligt den officiella folkräkningen, men aldrig tidigare har Högsta domstolen haft en svart ordförande.

Viktigt framsteg

Carlos Alberto Medeiros, som arbetar med att analysera rasrelationer och brasiliansk lag, säger att utnämningen av Barbosa är symboliskt viktig i en tid när det brasilianska samhället upplever förändrade sociala relationer och flera svarta brasilianare intagit viktiga poster.

Joaquim Barbosa, 58, son till en murare, kommer från delstaten Minas Gerais fattigaste hörn och likt majoriteten av de svarta i landet växte han upp i ett fattigt hem och fick kämpa hårt för sin utbildning.

Barbosa talar flera språk flytande och tog en examen i juridik vid universitetet i Brasilia och har även utbildat sig i Frankrike och USA. Han är också en begåvad pianist och violinist. Under tiden som han studerade arbetade han som städare i domstolar - i de lokaler som han sedan skulle komma att arbeta både som jurist och domare. Barbosa tillsattes som en av domarna i Högsta domstolen av den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva strax efter att han kom till makten 2003.

Positiv särbehandling

Ivanir dos Santos, aktivist som arbetar för svartas rättigheter vid organisationen Centro de Articulação de Populações Marginalizadas, Ceap, lyfter fram Barbosas arbete för positiv särbehandling av svarta och framhåller att hans organisation Ceap till viss del bidragit till Barbosas karriär genom att bland annat ha beviljat honom ett stipendium för studier i USA.

Andrei Koerner, professor i statsvetenskap vid universitetet i Campinas och expert på det brasilianska rättsväsendet, kallar Lulas beslut att utse en svart brasilianare till Högsta domstolen "enastående", och menar att efterträdaren Dilma Rousseff har följt i Lulas spår. I augusti förklarade Rousseff att hälften av alla platser på landets universitet ska reserveras för svarta, fattiga och studenter som tillhör ursprungsfolk. Enligt Rousseff var de nya bestämmelserna ett sätt att hantera historiens skuld till de unga, fattiga, svarta i landet, och de med blandat ursprung, som har den svåraste situationen socioekonomiskt sett.

Vid juristutbildningarna på landets universitetet är andelen svarta studenter låg, och andelen är ännu lägre för viktiga poster inom rättsväsendet.

- Svarta är i minoritet inom rättsväsendet. Utnämningen av Barbosa som ordförande för Högsta domstolen kommer att uppmuntra andra svarta att ta plats på viktiga poster i samhället, säger dos Santos.

Text: Fabiana Frayssinet/IPS