Åtta döda i hämndaktion

Åtta döda och tre sårade blev resultatet när en familj under onsdagen utsattes för ett bakhåll i östra Nicaragua. Överfallet var troligtvis en hämndaktion kopplat till boskapsstöld.

Fem kilometer öster om staden La Cruz de Río Grande utsattes en familj för ett bakhåll när de skulle lägga till vid bryggan med sin båt. De anfölls då av sex uniformerade män, beväpnade med AK-gevär. Sammanlagt åtta medlemmar av familjen mördades och tre skadades i attacken.
Enligt dagstidningen El Nuevo Diario rapporterades det redan natten innan om avlossade skott på familjens gård varpå militären på onsdagen skickade dit folk för att kolla upp saken. De personer som kom att mördas senare samma dag fördes till La Cruz de Río Grande för förhör och bakhållet skedde när de kom tillbaka. Polisen misstänker att det handlar om hämnd i samband med boskapsstöld och utreder därför speciellt en annan familj med vilken offren låg i fejd.

Enligt överste Oswaldo Rafael Barahona är området särskilt drabbat av boskapsstöld. Den 15 januari mördades fyra personer under ett bakhåll i samma region, även det överfallet tros ha handlat om hämnd.
- Hämndaktioner i samband med boskapsstöld har förekommit här tidigare, säger han till tidningen. Oftast är det rånarna som blir utsatta, men ibland även de drabbade. Vi stärker nu bevakningen i området för att hitta brottslingarna.

Text: Simon Lundh, Svalorna Latinamerika