Att synliggöra de osynliga

Enligt Unicef arbetar en femtedel av de bolivianska barnen i åldrarna fem till 14 år. Många av dem är skoputsare. Under två kvällar i juli lät La Paz stadsteater strålkastarljuset lysa för att uppmärksamma dem.

David Mondacca, känd och erkänd boliviansk teaterregissör, synliggör med ett ovanligt teaterverk skoputsarnas verklighet på de bolivianska gatorna. Teaterstycket Hornhelgonet (El santo del cuerno) bygger på skoputsarnas egna vittnesmål och berättelser.

- Det är ett äventyr att tjäna sitt dagliga levebröd och krångla sig igenom de otal faror som lurar i den urbana djungeln.

Den poetiska presentationen uttrycker Mondaccas personliga upplevelse då han under några dagar dök in i yrkesgruppens realitet. Han installerade sig under sex dagar och nätter på La Paz och El Altos gator, som skoputsare.

- Det som slog mig mest under dessa dagar och nätter i La Paz och El Alto var att jag var osynlig. Jag slutade att existera, ingen såg mig i ögonen.

Det tillfälliga skoputsarlivet utrustade David Mondacca med de dialoger och monologer som utgör teaterframställningen. Regissören vill delge La Paz invånare skoputsarnas vardag, och ”varnatt”, ur en skoputsares perspektiv.

- Inte ett ögonblick får man släppa garden i det här yrket, speciellt inte som tjej. Två gånger har jag blivit våldtagen. Av mina egna vänner. Av mina polare!

Nej, Hornhelgonet är ingen godnattsaga. Denna skoputsartjej representerar de diskriminerades diskriminerade, liksom i många missgynnade grupper, kvinnorna.

Scenerna som utspelas lägger stundvis en tung stämning över publiken. Men Hornhelgonet är ett tragikomiskt spektakel, sorg varvas med humor och hopp i rekordsnabba vändor.

- Jag lägger mig här och drömmer en stund. Att drömma kostar ju ingenting.

Tack vare rånarluvan undviker Bolivias skoputsare diskriminering. Arkivbild Svalorna.Den unga skoputsaren drömmer sig bort efter att ha förklarat varför skoputsarna måste dölja sina ansikten. Skoputsarnas ”rånarluvor” tjänar som socialt skydd, för att de inte ska bli igenkända på skolan eller av nära bekanta. Den sociala normen yrkar hård diskriminering av skoputsare, att vara skoputsare är i Bolivia en grav social synd.

Skoputsarna förverkligas under de två kvällarna av ett trettiotal elever från El Altos statliga konstskola (EMDA) samt Universidad Catolica Boliviana (UCB).

Text: Arijana Marjanovic
Foto: Arijana Marjanovic och Svalorna