Argentina

Biodieselindustrin i Argentina möter motstånd

Buenos Aires, 171025 (IPS) - Argentina är världens tredje största producent av biodiesel tillverkad av sojabönor. Men protektionistiska åtgärder i USA och Europa och debatten om produktionens miljöpåverkan innebär att biodieselindustrin går en osäker framtid till mötes.I augusti satte USA i praktiken stopp för importen av biodiesel från Argentina som tillverkas av sojabönor.

Argentina: Försvinnande sätter fokus på urfolks rättigheter

Sedan en aktivist försvann spårlöst i södra Argentina har frågor som rör landets ursprungsbefolkningars rättigheter till sist hamnat på den politiska dagordningen.Det pågår många marktvister i Argentina, där medlemmar av olika ursprungsbefolkningar kräver sina rättigheter. Men dessa frågor har sällan intresserat den övriga befolkningen, som är ättlingar till europeiska kolonisatörer och invandrare och som ofta betraktar urfolken som något som tillhör landets förflutna.På senare tid har dock det förändrats.Allt började med att 28-årige Santiago Maldonado försvann den 1 augusti i år.

”Vi skulle kunna tapetsera väggarna med alla anmälningar vi har gjort”

I september 2016 attackerades byn Bajo Hondo yterligare en gång av 15 beväpnade personer, på uppdrag av en lokal företagare. Foto: MNCI

Brutala avhysningar där bostadshus bränns ner, barn tillfångatas och vuxna misshandlas. Det är verkligheten för invånarna i byn Bajo Hondo, i norra Argentina. Orsaken? Med hjälp av fabricerade markrättigheter hävdar storföretagare att marken, som idag bebos av urfolk och småbrukare, är deras. 

Tuff vardag för kvinnor på Argentinas landsbygd

Arkivbild. Småbruakre arbetar på åker utanför Mendoza, Argentina.

En fjärdedel av världens befolkning består av kvinnor på landsbygden. Dessa kvinnor producerar mer än hälften av världens mat - men möter ofta diskriminering.

Argentina: Nya uppsägningar inom utbildningssektorn möter protester

Tanken på utbildning som en rättighet riskerar att förloras i och med nedskärningarna inom utbildningssektorn i Argentina, menar kritikerna. Foto: Ignacio Sanz/Flickr Creative Commons

Argentinska lärare, studenter och fackföreningar har gått samman för att protestera mot regeringens massuppsägningar inom det offentliga utbildningssystemet.

Argentinska sluminvånare kräver urbanisering

Invånarna i slumområdet Bajo Autopista i den argentinska huvudstaden bor granne med ett av stadens rikaste kvarter. Området är bara ett av många i Latinamerika där skillnaden på "vi" och "dom" är mycket tydlig.

Argentina: De lagrar regnvatten i kampen mot torkan

Vattenpöl. Foto: Dominicus Johannes Bergsma/Wikimedia/Commons

Småbrukare i den fattiga provinsen Chaco i nordöstra Argentina har fått allt svårare med tillgången till vatten under torrperioderna. Ett nytt projekt där regnvatten sparas i vattentankar kan vara räddningen.

Argentina och USA vill se en nystart

När president Barack Obama nyligen besökte sin nya argentinska kollega Mauricio Macri var det vänliga ord och förnyat samarbete som präglade dagordningen.

Utvinning av skifferolja minskar i Argentina

Foto: Nestor Galina/Flickr

Det låga oljepriset leder till minskade investeringar i den mer svåråtkomliga skifferoljan och skiffergasen.

Kooperativ för goda villkor inom textilindustrin

Foto: Daniel Hernández P/Flickr

I Argentina finns det numera 20 klädmärken som har en produktion där textilarbetare garanteras värdiga arbetsvillkor.

Sidor

Prenumerera på Argentina