40 år efter militärkuppen är Chile fortfarande ett polariserat land

- Vi har inte kunnat gå vidare på grund av att vänstern placerar oss i ett hörn och håller oss ansvariga för det som hände den 11 september, sa den konservative politikern Iván Moreira, till Radio Bio Bio nyligen. Men åsikterna om varför Chile fortfarande är ett delat land i förhållande till sin mörka historia går isär:
- Att gå vidare och årerförenas är bara möjligt om återföreningen baseras på sanning och rättvisa, sa ex-presidenten Michelle Bachelet under en minnesceremoni på måndagen.

Den 11 september 1973 störtades Chiles socialistiske president Salvador Allende genom en militärkupp initierad av den chilenska oppositionen och amerikanska CIA, med general Augusto Pinochet i spetsen. Hundratusentals åsiktsmotståndare gick i exil, tiotusentals förföljdes, torterades och dödades.

Men när diktatorn Pinochet avsattes 17 år senare genom ett folkligt val var landet fortfarande djupt splittrat mellan de som var för Pinochet och de som var mot. Nej-sidan vann valet med endast några få procentenheter och avsättandet av Pinochet innebar långt ifrån en uppgörelse med historien. Generalen satt kvar som senator, precis som flera andra ur hans gard, och ställdes aldrig till svars för de brott mot mänskliga rättigheter som begicks under hans styre.

I år är det 40 år sedan kuppen och de senaste veckorna har chilensk media svämmat över av program där de 17 åren av diktatur stötts och blötts. Det är dokumentärer där motståndsrörelseaktivister berättar rafflande historier om förföljelse, flykt och tortyr varvat med Pinochetanhängares tal om hur mycket bättre allting blev i Chile under vad de kallar "generalens styre".

Oläkta sår

Tiden tycks inte ha haft en läkande effekt på det chilenska folket - föraktet för "den andra sidan" är fortsatt stort och dagen då Chile lyckas vända blad och gå vidare som ett enat folk känns fortsatt avlägsen. Ett tydligt exempel är de olika minnesceremonier som arrangerats i veckan. Samtidigt som den sittande högerpresidenten Sebastian Piñera höll ett minnestal i presidentpalatset La Moneda, höll den socialistiske ex-presidenten Michelle Bachelet ett annat tal i samband med en ceremoni i minnesmuseet, Museo de la memoria. Samtidigt som de anhöriga till försvunna fortsätter att söka sin nära och kära och kämpar för att de som orsakade deras försvinnande ska ställas inför rätta, så finns det andra som arbetar för att bevara minnet av Pinochet och hans politiska filosofi genom bland annat "Pinochets minnesfond".

Att 68 personer greps i Santiago under natten till idag, i samband med barrikader och sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som uppmärksammat minnet av militärkuppen, är ett ytterligare ett exempel på den avlägsna försoningen.

Text och foto: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna