23 kvinnomord i Nicaragua i år

Minst 23 kvinnor har mördats i Nicaragua sedan årets början. Det meddelar den icke-statliga organisationen, Red de Mujeres Contra la Violencia. Detta trots en ny lag som säger att en man kan få upp till 30 års fängelse för våld emot kvinnor.

Enligt en artikel i den costaricanska dagstidningen La Prensa Libre har det i år begåtts minst 23 "femicidos", det vill säga kvinnomord, i Nicaragua. Ofta är det kvinnans partner eller manliga släktingar eller bekanta som begår morden. I artikeln säger Luz Marina Torres, från den i Managua baserade organisationen Red de Mujeres Contra la Violencia (Nätverket för kvinnor mot våld), att "våldet mot kvinnor fortsätter att vara ett problem, trots att det numera finns en lag som särskilt bestraffar genusbaserat våld".

Lagen, som antogs i januari 2011 men faktiskt inte träder i kraft förrän i juni i år, säger att en man som utövar våld mot kvinnor kan få upp till 30 års fängelse. Enligt nätverket mördades sammanlagt 76 kvinnor ifjol, och året innan var siffran uppe i 89. Att jämföra med år 2000 då det "bara" skedde 29 kvinnomord.

Utöver de 23 morden har det, enligt den salvadoranska tidningen La Prensa Gráfica, gjorts 6000 anmälningar om kränkningar av kvinnors rättigheter i Nicaragua under årets första kvartal, varför nätverket nu kritiserar regeringen för att vara passiv. Den anser att staten inte tar sitt ansvar, följer de internationella normer som finns för att skydda kvinnor mot våld eller ens utövar den lag som faktiskt existerar.

Text: Simon Lundh